Israelul intensifică atacurile aeriene în Gaza, iar SUA aduc în regiune sisteme antiaeriene THAAD și Patriot

Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin
Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin

Israelul a efectuat atacuri aeriene în sudul Gazei duminică dimineața și a anunțat că va intensifica atacurile în nordul enclavei, Washingtonul promițând mai multe sisteme aeriene în Orientul Mijlociu, ca răspuns la atacurile asupra forțelor americane din regiune, a raportat Reuters.

Atacurile au avut loc la câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al armatei israeliene contraamiralul Daniel Hagari a cerut locuitorilor din Gaza să evacueze orașul spre sud, departe de pericol. „Vom continua să atacăm în zona orașului Gaza și să intensificăm atacurile”, a declarat Hagari reporterilor israelieni sâmbătă.

Israelul a început un asediu complet al Gazei după ce atacul teroriștilor islamiști Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie, a ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili, într-un atac șocant și barbar care a traumatizat Israelul.

Ministerul Sănătății din Gaza susține că atacurile aeriene și cu rachete israeliene au ucis cel puțin 4.385 de palestinieni.

 

SUA aduc întăriri

 

SUA au anunțat că vor trimite mai multe apărări aeriene, inclusiv sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) și sisteme suplimentare de rachete de apărare aeriană Patriot în Orientul Mijlociu și că vor pregăti mai multe trupe.

Sistemul THAAD are un radar puternic. Desfășurarea de către SUA a sistemului în Coreea de Sud, în 2016, a înfuriat China, care susținea că SUA ar putea monitoriza spațiul său aerian.

Măsura Statelor Unite vine și ca răspuns la atacul militanților irakieni, care a vizat cu drone și rachete două baze militare care găzduiesc forțele americane în Irak, în mai recent dintr-o serie de atacuri.

„În urma discuțiilor detaliate cu președintele (Joe) Biden cu privire la recentele escalade ale Iranului și a forțelor sale proxy în regiunea Orientului Mijlociu, am ordonat astăzi o serie de pași suplimentari pentru a consolida în continuare prezența Departamentului Apărării în regiune”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin. a spus într-o declarație.

Washingtonul a trimis deja o cantitate semnificativă de forțe navale în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni, inclusiv două portavioane, nave de escortă și aproximativ 2.000 de pușcași marini.

 

Ajutoare umanitare pentru palestinieni

 

Sâmbătă, Israelul a primis accesul primului convoi de ajutor umanitar pentru Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah. Organizația Națiunilor Unite a anunțat că un convoi de 20 de camioane a adus provizii salvatoare pentru a fi primite de Semiluna Roșie Palestiniană.

Biden, un susținător ferm de multă vreme al Israelului, a salutat sosirea ajutorului după negocieri intense. 

Statele Unite au propus sâmbătă seara un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care spune că Israelul are dreptul de a se apăra. Rezoluția cere Iranului să înceteze exportul de arme către „miliții și grupuri teroriste care amenință pacea și securitatea în întreaga regiune”.

 

Israelul se pregătește de operațiunea terestră

 

Israelul a adunat tancuri și trupe în apropierea graniței din jurul Fâșiei Gaza pentru o invazie terestră planificată, menită să distrugă Hamas.

”Vom intra în Fâșia Gaza... pentru a distruge agenții Hamas și infrastructura Hamas”, le-a spus șeful generalului Herzi Halevi soldaților într-un videoclip distribuit de armata israeliană sâmbătă. „Vom avea în minte amintiri ale imaginilor și ale celor care au căzut sâmbătă acum două săptămâni”.

Forțele israeliene au efectuat exerciții „ca pregătire pentru următoarea fază a războiului”, potrivit imaginilor difuzate de armata israeliană sâmbătă. Hamas a declarat că a lansat sâmbătă rachete spre Tel Aviv, ca răspuns la atacurile aeriene israeliene. Israelul a anunțat că avioanele sale au vizat ținte Hezbollah din Liban sâmbătă.

Pe măsură ce preocupările internaționale cresc că conflictul ar putea escalada într-un război regional, secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a avertizat sâmbătă pe prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, că poporul libanez ar putea fi afectat dacă țara sa este atrasă, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel