Israelul este la un pas de a lansa o operațiune militară în sudul Libanului: Gruparea libaneză Hezbollah ar fi atacat centre ale serviciilor israeliene de spionaj

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF

Trupele israeliene se vor angaja "foarte curând în operațiuni de luptă" în apropierea graniței de nord cu Libanul, a declarat luni ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, pe fondul creșterii tensiunilor în cadrul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza.

 

Gallant le-a spus trupelor israeliene, desfăşurate în apropierea graniței cu Fâșia Gaza, că alte unități ale IDF au fost desfășurate în nordul Israelului. "Acestea vor începe să opereze foarte curând... astfel încât forțele din nord sunt întărite", a spus Gallant, potrivit The Times of Israel.

Ministrul israelian a mai adăugat că rezerviștii vor fi chemaţi treptat "pentru a se pregăti" pentru viitoarele operațiuni. De la începutul războiului dintre Hamas și Israel, la 7 octombrie 2023, granița libanezo-israeliană a fost scena unor confruntări aproape zilnice între armata israeliană și mișcarea Hezbollah, aliată a Hamas, susținută de Iran.

Conflictul dintre Israel și Liban este în desfășurare din 2023. Conflictul a escaladat în ultimele luni, cu un număr tot mai mare de victime de ambele părți și existând teama declanșării unui război mai amplu.

Israelul a avertizat că timpul pentru diplomație cu Libanul este pe sfârșite. Israelul a avertizat, de asemenea, Hezbollah și Libanul cu privire la atacurile lor. Recent, loviturile militare israeliene în sudul Libanului au alimentat temerile privind extinderea conflictului.

Luni, Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru cel puțin 12 atacuri asupra pozițiilor armatei israeliene din apropierea graniței, folosind rachete Falaq-1 și Burkan de fabricație iraniană.

Mai târziu, luni, armata israeliană a declarat că a efectuat lovituri aeriene asupra unor instalații ale Hezbollah în Liban. "Țintele au inclus infrastructura Hezbollah și un posturi de observare situat în districtele Markaba, Taibeh și Maroun al-Ras din sudul Libanului", a precizat IDF într-un comunicat.

 

Probabilitatea unui război între Israel şi Liban este tot mai mare

 

La începutul acestei luni, șeful Statului Major al armatei israeliene, Gertzi Galevi, a declarat că probabilitatea unui război la granița de nord a devenit "mult mai mare". "Nu știu când va începe războiul din nord, dar pot să vă spun că probabilitatea ca acesta să aibă loc în următoarele luni este mult mai mare decât în trecut", a declarat Galevi.

Ministrul israelian al Apărării a mai declarat că Israelul va menține controlul militar în Gaza "după ce războiul va fi câștigat și regimul agresor Hamas va fi răsturnat".

Gruparea libaneză Hezbollah a declarat miercuri că a vizat facilitățile serviciilor de spionaj israeliene din apropierea graniței cu sudul Libanului.

Gruparea a precizat că luptătorii săi au atacat cu arme facilitaţi militare israeliene din situl Hanita, în apropiere de orașul Alma Al-Shaab. De asemenea, Hezbollah a atacat cu rachete unele centre de comandă ale soldaților israelieni din apropierea cazărmii Metula, în apropiere de orașul libanez Rmeish.

De asemenea, mișcarea libaneză a afirmat că a atacat un tanc israelian Merkava aflat în zona sitului Bia's Bleeda. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene cu privire la declarațiile Hezbollah.

Agenția de stat libaneză Naţional News Agency a raportat un atac israelian cu drone în orașul de frontieră Yaroun și bombardamente la periferia orașului Aytroun.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel