Israelul confirmă: Are nevoie de minim 25 de avioane F-15EX „Eagle 2”, ca răspuns la venirea iminentă în Iran a celor 25 de aeronave Su-35

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-15, Israel. Sursă foto: IDF
F-15, Israel. Sursă foto: IDF

Relațiile tot mai strânse dintre Teheran și Moscova înseamnă schimburi de tehnologie între cele două țări. Israelul are nevoie de un avion capabil să lovească decisiv site-urile nucleare ale Iranului, iar F-15EX a depășit orice așteptări în privința cantităților de arme pe care le poate transporta și lansa.

Statul Major israelian plănuia încă din 2020 să achiziționeze din SUA câteva zeci de aeronave F-35 și F-15, dar instabilitatea politică (cu trei alegeri legislative anticipate în trei ani) a făcut ca dosarul achizițiilor să treneze.

Totuși, ultimele evoluții la nivel internațional, mai concret ”trocul” dintre Rusia și Iran (drone contra Su-35), i-au convins pe oficialii israelieni să nu mai aștepte, mai ales că Iranul ar fi acum aproape de a avea un stoc de material fisionabil de calitate pentru a putea produce arme.

Foto: Avion F-15  (Israel Defense Forces)

Astfel, săptămâna trecută, Israelul a trimis guvernului SUA o solicitare oficială (LOR – Letter of Request - Scrisoare de solicitare) pentru 25 de aparate de zbor F-15EX.

„LOR este primul pas în procesul de vânzare a armatei străine, după care se negociază detalii despre numere și prețuri”, reamintește Breaking Defense, care a dezvăluit această informație, relatează JPost.

Alegerea Israelului a fost relativ simplă, unul dintre punctele forte ale F-15EX fiind capacitatea mare de transport a muniției.

F-15 EX poate transporta genul de arme grele de care Israelul ar avea nevoie pentru a pătrunde în site-urile nucleare ale Iranului, majoritatea fiind îngropate adânc în subteran.

 Foto: GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb), pe un F-15E Strike Eagle / US Air Force, Sgt. Lance Cheung

Potrivit Boeing, F15 EX „transportă mai multe arme decât orice alt avion de vânătoare din clasa sa și poate lansa arme hipersonice lungi de până la 22 de picioare (aprox. 6,7 metri) și cântărind până la 7.000 lbs. (aproape 3,2 tone)”.

Forțele aeriene ale SUA au primit noua versiune, F-15 EX, în 2021. Oficialii americani au declarat că, după doi ani de teste, F-15EX a depășit așteptările în ceea ce privește numărul și tonajul de arme care pot fi transportate, potrivit Fox News. F- 15EX a fost testat cu până la 12 rachete aer-aer. Anterior, cele mai multe rachete transportate suspendate din aripi erau opt, iar șase erau mai frecvente. De asemenea, F-15EX poate transporta până la 13,6 tone de arme.

 

F-15EX, compatibil cu F-35

 

Foto: Aeronave F-35

Primele livrări ale acestor dispozitive sunt așteptate în 2028. Cu toate acestea, guvernul israelian speră să scurteze termenele. De asemenea, Israelul ar putea opta pentru dublarea comenzii inițiale de 25 de avioane.

IAF operează în prezent 50 de avioane F-15 A/B/C/D și 25 de aeronave F-15I, cu adaptări speciale realizate în Israel.

În plus, IAF intenționează ca cele 25 de avioane F-15I, aflate în prezent în serviciu cu forțele sale aeriene, să fie aduse aproape de standardul F-15EX.

F-15EX este echipat cu un radar cu antenă activă (AESA) APG-82(V)1, un senzor IRST, o suită de război EPAWSS (Eagle Passive/Active Warning Survivability), un un sistem computerizat ADCP-II (Advanced Display Core Processor-II), un cockpit digital și permite conexiune de date directă cu aeronavele F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel