Israelul avansează în Fâșie. IDF a găsit un tunel Hamas chiar sub sediul agenției ONU pentru refugiați din Gaza

Darius Muresan |
Data publicării:
Tunel al teroriștilor Hamas identificat într-o școală de către IDF. Imagini din Fâșia Gaza. Foto: IDF
Tunel al teroriștilor Hamas identificat într-o școală de către IDF. Imagini din Fâșia Gaza. Foto: IDF

Armata şi agenţia de securitate internă din Israel au declarat sâmbătă că au descoperit un tunel al mişcării islamiste Hamas care trece pe sub sediul principal al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din oraşul Gaza, transmite Agerpres, care citează AFP.

La rândul său, UNRWA, agenţie pe care Israelul o acuză că este "total infiltrată de Hamas", a subliniat că nu şi-a mai ocupat sediul din 12 octombrie, la cinci zile după atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, care a început războiul în Gaza, şi a cerut deschiderea unei anchete independente.

Amintim că recent Uniunea Europeană a solicitat un audit asupra funcţionării UNRWA, precizând că va decide suspendarea finanţării acesteia pe baza rezultatelor anchetei deschise de ONU.

Ca reacţie la acuzaţiile israeliene, 12 ţări, printre care donatori importanţi precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Suedia, au anunţat că îşi vor suspenda finanţarea agenţiei, care a spus că cel mai probabil va fi forţată să-şi închidă operaţiunile "până la sfârşitul lunii februarie".

 

Borrell sare în apărarea agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA)

 

2. Imagine di... (reteau-de-tuneluri-a-hamas_27511400.jpg)

Imagine din interiorul unui tunel subteran din Gaza, realizată în 2014. Sursa foto: REUTERS.

Întreruperea finanţării Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) ar fi "atât disproporţionată, cât şi periculoasă" şi "ar pune în pericol sute de mii de vieţi", a declarat săptămâna trecută şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

"Agenţia a luat măsuri imediate şi a deschis o anchetă", după ce Israelul a acuzat angajaţi ai UNRWA de implicare în atacul din 7 octombrie, a subliniat Josep Borrell într-un articol pe un blog.

"Acuzaţiile împotriva personalului UNRWA sunt grave şi niciun responsabil nu ar trebui să rămână nepedepsit. Cu toate acestea, UNRWA a reacţionat imediat şi contractele membrilor personalului acuzaţi au fost reziliate", a adăugat el.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Circa 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza pe 7 octombrie, potrivit Israelului, şi 132 de ostatici sunt încă ţinuţi acolo.

Ca răspuns, Israelul a promis că va "nimici" Hamas, care guvernează Fâşia Gaza din 2007

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel