Israelul acuză Iranul de terorism ecologic. Ancheta confirmă că un petrolier iranian a poluat intenționat apele israeliene din Mediterană

Tudor Curtifan / 08 Martie 2021 / 21:53
Imagini de la ridicarea unei balene eșuate după dezastrul ecologic din Israel, sursă: Captură YouTube The Straits Times
Imagini de la ridicarea unei balene eșuate după dezastrul ecologic din Israel, sursă: Captură YouTube The Straits Times

Israelul se confruntă începând de la finalul lunii februarie cu una din cele mai mari catastrofe ecologice din istoria sa, după o scurgere de petrol în Marea Mediterană.

Potrivit Ministerului Mediului, "zeci până la sute de tone" de bitum au fost deversate.

Dezastru ecologic e unul uriaș, după ce în februarie vânturi puternice şi valuri neobişnuit de mari au măturat coastele israeliene. Aceste valuri au provocat vărsarea a tone de gudron pe plaje, de la Rosh Hanikra, în nord, lângă Liban, până la Ashkelon, în sud, la limita Fâşiei Gaza.

Potrivit Jerusalem Post, o amplă ancheta jurnalistică a publicației Lloyd's List a confirmat faptul că un petrolier iranian a deversat, în mod intenționat, după ce s-a apropiat de zona economică exclusivă a Israelului, zăcămintele în Mediterană.

Ancheta a confirmat că petrolierul iranian Emerald e responsabil pentru deversare. Acesta a poluat intenționat Mediterana în timp ce transporta 90.000 de tone de țiței din Iran în Siria.

În acest sens, în urmă cu câteva zile, ministrul mediului israelian Gila Gamliel a acuzat Iranul de „terorism ecologic”.

"Iranul desfăşoară activităţi teroriste nu numai încercând să se doteze cu arme nucleare şi prin implantarea lor în apropierea frontierelor noastre, ci şi prin lansarea de atacuri de mediu", a precizat ministrul. Gila Gamliel a anunțat că această „crimă de mediu nu va rămâne nepedepsită”.

Specialiștii precizează că ar putea dura luni, poate chiar ani, pentru a face „curățenie” în Mediterană. Mai multe mamifere, inclusv balene, au eșuat pe plajele din Israel ca urmare a poluării.

Pentru a curăța plajele Israelului, pe lângă responsabilii Ministerului Mediului și societatea civilă, a pus intens umărul și Armata Israelului.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy