Israelul a interceptat 99% din țintele iraniene. Ambasadorul Israelului: Avem cel mai avansat sistem antiaerian din lume, dar Iranul are arme avansate de distrugere

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: David's Sling / Agenția SUA pentru Apărare Antirachetă
Foto: David's Sling / Agenția SUA pentru Apărare Antirachetă

Atacul masiv al Iranului din noaptea trecută a fost neutralizat de forțele israeliene, cu ajutorul partenerilor occidentali, a precizat ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa, Reuven Azar.

În noaptea de 13 spre 14 aprilie, Iranul a atacat aerian Israelul, lansând aproape 200 de drone și 30 de rachete de croazieră.

Iranul a prezentat atacul ca un răspuns la loviturile israeliene asupra Consulatului de la Damasc, care au dus la uciderea mai multor ofițeri iranieni, aflați în clădire.

Totuși, pe lângă rolul de retaliere, acțiunea de azi-noapte a Iranului a urmărit și testarea capacităților Israelului de a se apăra împotriva unor astfel de amenințări, iar rezultatele atacului de aseară sunt interesante.

Astfel, potrivit oficialilor israelieni 99% dintre țintele aeriene au fost interceptate, aspect confirmat și de către ambasadorul Israelului în România. Totuși, așa cum remarcă și Reuven Azar, amenințarea iraniană nu a luat sfârșit, iar forțele israeliene trebuie sa rămână în alertă. 

Rezultatele efortului sistemului antiaerian arată că Israelul este capabil să se apere eficient, spune ambasadorul israelian, care adaugă că ”Israelul a creat cel mai avansat sistem antiaerian din lume” în cooperare cu Statele Unite.

Mai mult, armata israeliană cooperează strâns și cu structurile de forțe ale statelor occidentale.

Spre exemplu, în atacul de aseară, majoritatea dronelor iraniene care au zburat deasupra Siriei au fost doborâte de avioanele israeliene și americane, au declarat duminică două surse de informații occidentale, citate de JPost.

De asemenea, Franța se numără printre țările implicate. ”Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF.

 

Rachetele Iranului pot ajunge până în Europa

 

Ambasadorul Israelului a avertizat cu privire la acțiunile Iranului și spune că avem de a face cu o mașinărie periculoasă.

”Produc rachete care pot ajunge și în Europa. E nevoie de o acțiune diplomatico-militară care să arate regimului de la Teheran că vor fi consecințe în cazul în care vor continua pe această cale”, mai precizează Reuven Azar, într-un interviu acordat postului de televiziune Realitatea.

Iranul are arme și tehnologie avansate de distrugere în masă și este o adevărată amenințare.

România, la fel ca majoritatea statelor europene, a condamnat atacul de azi-noapte al Iranului împotriva teritoriului israelian. ”Suntem profund îngrijorați de situația de securitate din Orientul Mijlociu. România condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și solicită evitarea unei escaladări ulterioare”.

Diplomatul israelian subliniază că Iranul încalcă flagrant regulile de drept internațional și Carta ONU. ”Așteptăm ca țările G7 sa pună presiune pe Iran”.

Totuși, doar condamnările nu vor opri Iranul sa creeze arme un continuare. ”Așteptăm comunitatea internațională să sancționeze regimul iranian, în special Gărzile revoluționare și structurile de informații ale armatei”, mai arată Reuven Azar.

Justificările Teheranului, care prezintă atacurile drept o autoapărare sunt ”o glumă”, arată șeful misiunii diplomatice a Israelului în România.

”Ce face Iranul este total ilegitim, inclusiv folosirea facilităților diplomatice și a imunității diplomatice pentru a organiza atacuri teroriste împotriva Israelului. Iranului nu-i pasă de regiune și profită de regimurile pe care le controlează în Liban, Siria, Irak, Yemen nu pentru a promova pacea, ci pentru a distruge Israelul”, explică diplomatul israelian. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel