Israelul a anunțat că IDF se pregătește să intre în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza iar înfrângerea Hamas e o „chestiune de luni”

Darius Muresan |
Data publicării:
Generalul israelian Herzi Halevi, în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce i se prezintă situația conflictului după intervenția militară a IDF generată de masacrul Hamas în Israel. Foto: IDF
Generalul israelian Herzi Halevi, în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce i se prezintă situația conflictului după intervenția militară a IDF generată de masacrul Hamas în Israel. Foto: IDF

Premierul israelian a declarat miercuri că a ordonat armatei să "pregătească"o ofensivă la Rafah, cel mai sudic oraş din Fâşia Gaza, apreciind că victoria asupra Hamas este "o chestiune de luni", relatează Agerpres, care citează AFP.

Într-un discurs difuzat la televiziune, Benjamin Netanyahu a estimat, de asemenea, că respectarea cerinţelor mişcării islamiste palestiniene nu va "duce decât la un alt masacru", în timp ce şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se află în Israel de marţi seara pentru a discuta cu privire la un armistiţiu.

De câteva zile există temeri cu privire la o ofensivă asupra Rafah, oraş situat la graniţa cu Egiptul şi care găzduieşte în prezent majoritatea populaţiei teritoriului palestinian, care s-a refugiat spre sud din cauza luptelor care au loc în urma atacului fără precedent lansat la 7 octombrie de mişcarea palestiniană împotriva Israelului.

Peste 1,3 milioane de persoane strămutate, de cinci ori populaţia iniţială a oraşului, se află la Rafah în condiţii disperate, potrivit ONU.

"Soldaţii noştri eroici luptă în prezent la Khan Younes, principalul bastion al Hamas. Am ordonat forţelor de apărare israeliene să pregătească o operaţiune la Rafah, precum şi în două tabere (de refugiaţi), ultimele bastioane ale Hamas", a explicat şeful guvernului.

"Presiunea militară continuă este o condiţie esenţială pentru eliberarea ostaticilor. Capitularea în faţa cerinţelor delirante ale Hamas (...) nu numai că nu va duce la eliberarea ostaticilor, dar va antrena un alt masacru şi un dezastru pentru statul Israel pe care niciunul dintre cetăţenii săi nu este pregătit să le accepte", a subliniat premierul israelian.

Aceste declaraţii au loc în timp ce Statele Unite, Qatarul şi Egiptul îşi intensifică eforturile pentru a-i determina pe beligeranţi să depună armele în vederea eliberării ostaticilor israelieni şi a deţinuţilor palestinieni, precum şi pentru furnizarea de ajutor umanitar mai consistent în teritoriul palestinian asediat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel