Israel, Fâșia Gaza. Avertisment în Orient: ”Riscul unui conflict devastator”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, bulgarul Nickolay Mladenov, a avertizat joi Consiliul de Securitate în legătură cu riscul unui nou conflict 'devastator' în Fâşia Gaza, în cadrul unei reuniuni marcate de critici israeliene împotriva unui israelian, a palestinienilor şi Boliviei, informează AFP.

'Gaza este pe cale de implozie. Şi nu este o hiperbolă. Nu este alarmism. Este realitatea', a avertizat prin legătură video Nickolay Mladenov, care a evocat o economie 'în cădere liberă'.

'Toţi indicatorii cheie - umanitar, economic, securitar şi politc - continuă să se deterioreze. Suntem în pragul unui nou conflict potenţial devastator, un conflict despre care toţi spun că nu-l doresc, dar este nevoie mai mult decât de cuvinte pentru a-l evita', a subliniat emisarul ONU.

În lipsa 'acţiunilor clare ale tuturor părţilor de a reduce tensiunea, consecinţele vor fi teribile', a apreciat el.

Bolivia l-a invitat să intervină pe Hagai El-Ad, directorul B'Tselem, o organizaţie neguvernamentală israeliană care se opune ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene.

'Fâşia Gaza, unde trăiesc 2 milioane de persoane, este o închisoare sub cerul liber', a declarat acest israelian, aşezat alături de ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour.

Israel, poziție vehementă

Israelul a criticat energic prezenţa acestuia şi intervenţia sa la ONU. Consiliul de Securitate tocmai a asistat la un 'circ', a afirmat ambasadorul israelian Danny Danon. Renunţând la limba engleză, diplomatul a spus în ebraică câteva fraze, adresându-se lui Hagai El-Ad, care nu au fost înţelese de majoritatea membrilor şi traducătorilor Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit unei surse diplomatice, Danny Danon i-a spus directorului B'Tselem că este 'un cetăţean israelian în serviciul inamicului'. 'Ruşine să-ţi fie, colaboraţionistule!', a spus el, potrivit sursei menţionate.

Revenind la limba engleză, Danny Danon a criticat puternic iniţiativa Boliviei. 'Găsiţi-mi un palestinian sau un bolivian care să vină în faţa Consiliul de Securitate să-şi critice autorităţile', a afirmat el, criticând între altele 'cultura urii' manifestată de palestinieni şi de liderul lor, Mahmoud Abbas, faţă de Israel.

Pragul unei escaladări majore

În privinţa Gaza, 'suntem în pragul unei escaladări majore', a recunoscut ambasadorul israelian, condamnând lansarea recentă a rachetelor din Gaza spre ţara sa.

Primul membru al Consiliului de Securitate care a vorbit a fost ambasadoarea SUA, Nikki Haley. Ea a ales să nu vorbească despre conflictul israeliano-palestinian, intervenţia sa concentrându-se pe denunţarea Iranului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel