Israel, carburant blocat către Fâșia Gaza. Tensiuni uriașe în Orient

Israelul a blocat joi din nou, până la noi dispoziţii, furnizarea de carburant şi de gaz către Fâşia Gaza, ca răspuns la lansarea de zmeie incendiare spre Israel, a anunţat ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, relatează AFP. 

Această măsură se adaugă la numeroasele întreruperi ale alimentării cu electricitate, în special pentru spitale, cu care se confruntă această enclavă. 

Lieberman a precizat într-un comunicat că această sancţiune a fost luată ca reacţie la "continuarea terorismului cu ajutorul baloanelor incendiare şi a ciocnirilor la frontiera" dintre Israel şi Gaza. 

La 17 iulie, Israelul a înăsprit blocada din jurul Fâşiei Gaza, impusă de peste un deceniu, prin oprirea unor furnizări de carburant către enclava palestiniană sub acoperirea unor măsuri de răspuns la lansarea de zmeie şi baloane incendiare din Fâşia Gaza spre sudul Israelului, unde au fost incendiate 3.000 de hectare de teren, conform autorităţilor. 

La 9 iulie, Israelul a anunţat închiderea terminalului Kerem Shalom, singurul punct de trecere a mărfurilor între Israel şi Fâşia Gaza, unde circa 80% din cele două milioane de locuitori sunt dependenţi de un ajutor, conform Băncii Mondiale. 

Aceste restricţii au fost parţial ridicate în urma unui armistiţiu convenit la sfârşitul lunii iulie între Israel şi islamiştii Hamas aflaţi la putere în Fâşia Gaza şi care a pus capăt ciocnirilor sângeroase. 

Lansarea de zmeie incendiare s-a redus apoi semnificativ, însă a fost reluată în ultimele zile, conform serviciilor de pompieri din Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy