Israel acuză Hezbollah de înființarea unei rețele militare în Platoul Golan

Tudor Curtifan / 13 Martie 2019 / 11:38

Armata israeliană a acuzat miercuri mişcarea fundamentalistă libaneză Hezbollah, unul din inamicii săi declaraţi, că a început să înfiinţeze o reţea militară în Golanul sirian, în apropierea teritoriului controlat de Israel.

Obiectivul acestei reţele, comandată - potrivit armatei israeliene - de către libanezul Ali Musa Daqduq, este de a dispune de echipe care să poată să atace Israelul atunci când li se va ordona, susţine armata într-un comunicat.

Reţeaua este 'într-o fază iniţială de stabilire şi de recrutare' şi 'nu este încă operaţională', adaugă armata israeliană.

Dar 'avem un mesaj clar: nu vom permite Hezbollah să instituie în Golan o structură teroristă capabilă să lovească civili israelieni', a avertizat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonel, Jonathan Conricus, într-o postare pe Twitter.

'Noi considerăm regimul sirian responsabil de tot ceea ce se întâmplă în Siria şi care vizează Israelul', a avertizat el.

Potrivit armatei israeliene, reţeaua - care pentru moment se familiarizează cu terenul şi se consacră colectării de informaţii - se constituie cu concursul armatei siriene şi al locuitorilor din Golanul sirian.

Ali Musa Daqduq a fost capturat în 2007 în Irak de către armata SUA care îl suspecta de implicare într-un atac soldat cu moartea a cinci soldaţi americani în acelaşi an. El a fost predat la sfârşitul anului 2011 autorităţilor de la Bagdad, apoi pus în libertate în 2012 de către justiţia irakiană din lipsă de probe.

Israelul a cucerit o mare parte din Platoul Golan sirian în cursul Războiului de Şase Zile în 1967, pe care apoi a anexat-o, o decizie ce nu a fost niciodată recunoscută de către comunitatea internaţională.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy