ISIS și Al-Qaeda își vor extinde influența în Africa de Vest, unde vor proclama așa-numitele "califate"

Nicolae Iordan |
Data publicării:
ISIS
ISIS

Structurile de informații ale statelor cu interese directe în Africa de Vest au avertizat asupra reînnoirii violenței teroriste și apariției așa-numitelor "califate" în această regiune, întrucât ISIS, Al-Qaeda și alte organizații teroriste exploatează retragerea forțelor de securitate străine.

După ani de război în Afganistan, Irak și Siria, și după bombardamente și operații speciale conduse de Statele Unite, fără indicii ca acestea din urmă ar intenționa să se implice în Africa, grupările extremiste și afiliate s-au regrupat în regiunea Sahelului din vestul continentului african.

Temerile au crescut după ce Franța a suspendat ajutorul militar acordat Republicii Mali, ca urmare a celor două lovituri de stat care au avut loc în fosta sa colonie în mai puțin de un an, dar și datorită pierderilor umane și financiare suferite în lupta cu terorismul în Africa de Nord.

Nu mai puțin de 55 de militari francezi au fost uciși, din 2013, după ce Parisul și-a asumat responsabilitatea stabilizării regiunii aflate în mare parte sub controlul forțelor extremiste. Parisul a reconsiderat și viitorul celor 5.100 de militari stabiliți ca avangarda unui program de sprijin militar destinat să acopere Mauritania, Niger, Burkina Faso și Ciad.

Plecarea forțelor de securitate va lăsa grupările teroriste fără dușmanul comun de luptă și ar putea duce la acutizarea acțiunilor reciproce în rândul acestora pentru creșterea influenței, dominare și control al resurselor. De altfel, organizațiile extremiste au început deja să se regrupeze pentru a exploata cât mai repede haosul anticipat.

În urmă cu două săptămâni, informațiile făcute publice au confirmat faptul că filiala regională a ISIS în Africa de Vest (ISWAP) l-a ucis pe Abubakar Shekau, liderul Boko Haram din Nigeria, deși în trecut acesta jurase credință ISIS. Pe acest fond, Abu Musab al-Barnawi, liderul ISWAP, a anunțat intenția ISIS de a consolida grupările jihadiste sub conducerea filialei sale regionale.

Fulahanmi Aina, expert în Boko Haram și în securitate în regiunea bazinului lacului Ciad, a declarat că dominația ISWAP va prelungi insurgența și va permite grupului să înființeze tabere de antrenament pentru recruți și luptători străini, în drumul spre înființarea așa-ziselor “califate”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel