ISIS se extinde pe scară largă în Africa de Nord și de Vest, în timp ce Franța, Italia și Turcia manifestă interese concurențiale în regiune

Nicolae Iordan |
Data publicării:

O analiză a Institutului pentru Studii Africane de Securitate concluzionează că organizația teroristă Statul Islamic ("ISIS") se extinde pe scară largă în Africa de Nord și de Vest, profitând de sudul Libiei, care reprezintă o importantă rampă de lansare pentru luptătorii săi. "ISIS" a stabilit patru "governorate" în zona Lacului Ciad, o regiune a viitorului său califat pe continentul african, care se va afla sub comanda unui comandament central bazat în statul Borno din Nigeria. "ISIS" se bazează pe o rețea complexă de comunicații și drumuri care se extind în Africa de Vest și de Nord, între Libia, Algeria, Mali, Niger și Nigeria.

Analiza relevă că mișcările luptătorilor "ISIS" și altor grupuri teroriste din sudul Libiei către țările vecine, până în Nigeria, sunt impulsionate de concurența aprinsă dintre Italia, Turcia și Franța asupra sferelor de influență din Libia, Africa de Nord și regiunea Sahel din Africa. Italia și Turcia par să se confrunte cu Franța cu privire la influența sa tradițională în regiunea Fezzan din sudul Libiei, ceea ce i-a determinat pe foarte mulți observatori internaționali să vorbească despre un consens italo-turc cu privire la susținerea milițiilor sau cel puțin să închidă ochii asupra acestora.

 

Franța, Italia și Turcia sunt trei actori cu interese concurențiale în Libia

 

Concurența dintre Italia și Turcia, pe de o parte, și Franța, pe de altă parte, nu este surprinzătoare, potrivit observatorilor, având în vedere că Italia este vechiul ocupant al Libiei, iar Turcia joacă, în prezent, o mare influență în nordul Africii. Cele trei țări aspiră să preia cea mai mare parte din resursele energetice ale Libiei, care reprezintă o poartă pentru controlul Mediteranei, pe de o parte, și șă își întărească influența în Africa, pe de altă parte.

Relațiile franco-italiene au fost marcate de o concurență remarcabilă asupra Libiei, după răsturnarea regimului colonelului Muammar Gaddafi în 2011. Viziunea franceză se bazează pe prioritatea securității regiunii Sahel și pe prevenirea transferului de arme peste granițele libiene către grupurile care vizează interesele franceze în Africa, în timp ce politica externă italiană se concentrează pe prevenirea fluxului de migranți care traversează Marea Mediterană către coastele italiene.

Există în paralel o luptă de putere între Franța și Turcia, care a determinat Ankara și Roma să cadă de acord asupra unor dosare pentru a elimina influența Parisului în sudul Libiei.

 

Califatul Africii va avea patru guvernorate în regiunea Lacului Ciad

 

Analiza institutului arată, de asemenea, că are loc o redistribuire a "ISIS" prin înființarea a patru governorate ale Califatul Africii, în regiunea Lacului Ciad, sub conducerea centrală stabilită în statul Borno din nord-estul Nigeriei.

Cele patru governorate sunt "Sambisa" în Nigeria, "Tomboma Baba” în Borno, în aceeași țară, "Timbuktu" în nordul Mali și unul în Ciad, cel din urmă urmând să găzduiască teroriști arabi, care se vor afla sub comanda liderului ISIS, Abu Ibrahim Hashemi Qureshi.

Teroriștii se deplasează între cele patru governorate și Libia ca parte a procesului de integrare a foștilor luptători "Boko Haram" care, din diferite motive, s-au refugiat pe teritoriul libian, iar, în prezent, se îndreaptă spre bazinul Lacului Ciad pentru a se alătura organizației extremiste "ISIS".

Recent, peste 80 de teroriști de pe teritoriul libian au sosit în Nigeria și se preconizează că, în scut timp, vor mai sosi alți peste 120, printre care luptători arabi care vor staționa permanent în regiunea Sahel și Sahara, ceea ce reprezintă o mare preocupare pentru Franța.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a cerut, joi, forului internațional, în discursul ținut în fața Consiliului de Securitate al ONU dedicat Libiei, să coordoneze lupta împotriva terorismului și să prevină transferul luptătorilor străini din Libia în țările Sahel, semnalând deplasarea rapidă a acestora și a mercenarilor străini de pe teritoriul libian, conform unui calendar precis.

           

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel