Rusia, China și Iranul planifică desfășurarea de manevre navale comune

Ionel Copcea, Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo credit: Iranian Diplomacy Irdiplomacy.ir
Photo credit: Iranian Diplomacy Irdiplomacy.ir

O informație interesantă vine de la Teheran, tocmai în mijlocul celor mai grave crize de securitate din ultimele decenii - invazia rusă din Ucraina și criza majoră din Orientul Mijlociu.

Portalul rusesc topwar.ru a anunțat, pe 05.02.2024, că, în ultima perioadă, Rusia, China și Iranul încearcă o cooperare din ce în ce mai aprofundată în domeniul militar. În acest context se vor înscrie și viitoarele manevre navale comune, aflate în curs de pregătire.

Anterior, agenția de presă Mehr a informat, citând o declarație a comandantului-șef al Forțelor Navale ale Iranului, contraamiral Shahram Irani, că exercițiile celor trei state vor începe în săptămânile următoare.

Irani a precizat acest lucru în timpul unui discurs rostit la baza navală iraniană din Manjila, de pe coasta Mării Caspice.

Contraamiralul iranian a menționat că și alte țări au fost invitate să participe la manevrele navale. Deocamdată însă, nu au fost oferite alte detalii pe această temă. În mediul online au apărut o serie de speculații potrivit cărora ar fi vorba despre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care ar putea fi reprezentate la manevrele comune. Nu există încă o confirmare oficială a acestei informații.

 

Nu sunt primele exerciții de acest tip

 

Reamintim că acestea nu sunt primele exerciții pe care amintitul trio le desfășoară în regiune. Colaborarea a început în 2019, iar ultima dată au avut loc în martie 2023 în Marea Arabiei, sub denumirea de „Centura de securitate maritimă 2023”, la care au participat zeci de nave militare, exersând foc de artilerie și desfășurând antrenament pentru eliberarea unei nave cu ostatici.

Prin urmare, exercițiile nu pot fi plasate în categoria de reacție la evenimentele actuale de securitate din regiunea Orientului Mijlociu.

Cu toate acestea, va avea cu siguranță un caracter demonstrativ de proiectare a puterii militare a Iranului, a hotărârii și influenței sale în regiune - sub acoperirea Chinei și Rusiei, cărora li s-a alăturat oficial din acest an ca membru al formatului BRICS - și cu câteva luni mai devreme (în septembrie 2022), la Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO).

 

Critici și laude față de mișcările lui Biden împotriva Iranului

 

Ieri, senatorul republican american Lindsey Graham, cunoscut pentru opiniile sale radicale de politică externă, a criticat aspru mișcările militare ale lui Joe Biden și ale administrației sale împotriva organizațiilor pro-iraniene din regiune ca fiind complet insuficiente.

La rândul lor, senatorii democrați susțin abordarea administrației Biden și marchează această metodă de pedepsire a Iranului ca fiind suficientă pentru a opri mișcările sale agresive ulterioare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel