Iranul susţine că a identificat un submarin american în Golful Persic (Foto/Video) 

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Se pare că un submarin al marinei SUA, USS Georgia (SSGN 729), a fost detectat de forțele iraniene în apropiere de strâmtoarea Hormuz. Marina iraniană susţine, prezentând dovezi foto-video, că a identificat un submarin străin în timpul exercițiilor militare din nordul Oceanului Indian, a raportat agenția de știri Tasnim.

Submarinul ar fi fost observat, în cursul zilei de joi, apropiindu-se de perimetrul în care Forţele Armate Iraniene efectuează exerciții militare cu elicoptere antisubmarin, a declarat agenţia de propagandă iraniană Tasnim, citând un comunicat al marinei iraniene.

Din comunicatul Forţelor Navale Iraniene reiese că submarinul a părăsit imediat zona după ce și-a dat seama că a fost observat.

Un videoclip publicat de agenţia Tasnim, îi prezintă pe piloții iranieni care efectuau un zbor deasupra zonei în care avea loc exerciţiul, identificând și încercând să stabilească contactul radio cu un submarin.

Imaginile, distribuite pe rețelele sociale de către utilizatorul de Twitter Aurora Intel, au fost surprinse de la bordul unui elicopter SH-3 Sea King al Marinei iraniene.

Marina iraniană nu a identificat submarinul american, dar videoclipul care a apărut pe reţelele de socializare arată un submarin care se potrivește cu dimensiunea și forma subarinelor din clasa Ohio ale US Navy, cel puţin asta susţin analiştii militari ai publicaţiilor americane Naval News şi The War Zone

Tensiunile sunt în creștere între Iran și SUA în ultimele zile de mandat al administraţie Donald Trump, Pentagonul a trimis în misiune la sfârșitul lunii trecute, în Golful Persic, submarinul USS Georgia.

Publicaţia Naval News precizează că submarinul cu rachete de croazieră USS Georgia (SSGN 729) din clasa Ohio a tranzitat Golful Persi, intrând prin Strâmtoarea Hormuz pe 21 decembrie 2020 , însoțit de crucișătoare ale marinei SUA și de alte nave de patrulare. 

Cele patru submarine din clasa Ohio ale marinei SUA sunt de departe cele nave de acest tip din lume. Pot transporta un total de 154 rachete de croazieră Tomahawk Land Attack (TLAM Block-IV), mai precizează sursa citată

O purtătoare de cuvânt a celei de-a 5-a flote a marinei SUA - cu baza în Bahrain - a declarat că nu discută despre mişinile pe care le efectuează submarinele și a refuzat să comenteze informaţiile, precizează Bloomberg.

International Maritime Security Construct - o alianţă de țări însărcinate oficial cu menținerea ordinii și securității în Golful Persic, Golful Oman, Golful Aden și Marea Roșie de Sud, în special în ceea ce privește securitatea maritimă a rutelor globale de aprovizionare cu petrol - a declarat, de asemenea, că nu are informații despre incident.

Iranul a lansat, în cursul zilei de joi, rachete de croazieră ca parte a unui exercițiu naval în Golful Oman, sub supravegherea a ceea ce părea a fi un submarin nuclear american trimis în această regiune pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Teheran, precizează ABC News.

Iranul a anunțat miercuri că Marina şi-a completat flota cu un nou portelicopter pe care l-a botezat Makran. Nava "Makran" reprezintă o bază plutitoare pentru forțele navale iraniene, fiind capabilă să transporte șase elicoptere, o serie de bărci militare și grupuri de forțe speciale navale.

Săptămâna trecută, a organizat exerciții navale în Golful Persic și, de asemenea, a testat așa-numitele drone kamikaze, la câteva zile după ce Gardienii Revoluţiei - armata de elită a regimului iranian - a sechestrat un petrolier care naviga în apele Golfului sub pavilion sud-coreean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel