Iranul spune că "Guvernul SUA recurge la terorism"

Eduard Pascu |
Data publicării:

Statele Unite ale Americii încearcă să prevină "schimbarea ordinii mondiale" prin utilizarea puterii militare, a declarat joi ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif în cadrul unei vizite în Venezuela.

În cursul unei conferinţe la Caracas, Zarif a acuzat Washingtonul că utilizează "terorismul" împotriva Iranului, Venezuelei, Cubei, Chinei, Rusiei şi a Siriei, a relatat televiziunea publică venezueleană VTV. "Guvernul SUA şi lumea industrializată se tem de emergenţa unor noi puteri şi, prin urmare, recurg la terorism", susţine şeful diplomaţiei iraniene.

La rândul său, ministrul de externe venezuelean Jorge Arreaza a spus că Iranul a "sprijinit Venezuela în momentele dificile" provocate de sancţiunile americane.

Regimul de la Caracas se află sub focul criticilor a zeci de ţări occidentale şi din America Latină care nu recunosc legitimitatea preşedintelui Nicolas Maduro, considerându-l pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept şeful legitim al statului. Caracasul şi-a intensificat relaţiile cu Teheranul, care i-a furnizat ajutor umanitar şi carburant, în timp ce producţia de petrol a Venezuelei se prăbuşise, transmite Agerpres care citează dpa.

În cadrul vizitei la Caracas, ministrul de externe iranian a fost primit de preşedintele Nicolas Maduro. Cele două ţări intenţionează să-şi intensifice cooperarea ştiinţifică împotriva pandemiei de coronavirus, potrivit agenţiei naţionale de presă AVN. Zarif a promis aliatului venezuelean solidaritatea Teheranului în faţa sancţiunilor economice americane, potrivit AFP. "Nu vom ceda niciodată în faţa acestor sancţiuni şi a acestor presiuni", a afirmat Zarif într-o declaraţie de presă tradusă în limba spaniolă. "Vom colabora şi coopera cu ţările care respectă Carta ONU şi se conformează ei" pentru a "anula aceste sancţiuni", a adăugat el.

"Trebuie să rezistăm împreună şi să fim uniţi", a adăugat şeful diplomaţiei iraniene, indicând că, în materie de apărare, cooperarea vor "continua".

Iranul - alături de Cuba, Rusia şi China - este unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui socialist Nicolas Maduro. Regimurile din Iran şi Venezuela au fost contestate de administraţia preşedintelui Donald Trump, care a instituit sancţiuni economice împotriva acestora.

Preşedintele american a retras în 2018 SUA din acordul internaţional cu privire la programul nuclear iranian, considerând acest document insuficient pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bombă atomică şi pentru a pune capăt comportamentului considerat de el "destabilizator" în Orientul Mijlociu, reinstituind şi înăsprind toate sancţiunile americane ridicate în 2015.

SUA şi-au accentuat presiunea asupra lui Nicolas Maduro, pe care nu-l recunosc ca preşedinte, prin sancţiuni şi un embargo asupra petrolului venezuelean. Într-o reacţie la vizita ministrului de externe iranian, subsecretarul de stat american Michael Kozak a declarat: "Ocupaţi să compare cele mai bune practici în termeni de represiune împotriva cetăţenilor lor? Cum să prăduiască şi să jefuiască resursele popoarelor voastre? Sau este vorba de a propaga terorismul în lume?", a întrebat el retoric.

După terminarea vizitei în Venezuela, şeful diplomaţiei iraniene urmează să se deplaseze în Bolivia pentru a asista duminică la ceremonia de depunere a jurământului a preşedintelui ales Luis Arce şi de asemenea va efectua o vizită în Cuba. 

Citește și: SUA amenință că vor distruge rachetele Iranului dacă acestea vor ajunge în Venezuela

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel