Iranul reacționează: Declanșarea mecanismului de reglementare din JCPOA, "fără temei juridic și o greșeală strategică în termeni politici"

Eduard Pascu |
Data publicării:
 ministrului iranian de externe Mohammad Javad Zarif
ministrului iranian de externe Mohammad Javad Zarif

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că acțiunea Franței, Marii Britanii și Germaniei de a declanșa mecanismul de reglementare a disputelor din Planul comun de acțiune (JCPOA) este lipsită de temei și greșită din punct de vedere politic, transmite agenția iraniană Tasnim.

Mohammad Javad Zarif, care a participat în India la Dialogul Raisina 2020, a organizat marți o întâlnire cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Germania Niels Annen, pe marginea conferinței de la New Delhi.

Diplomații iranieni și germani au discutat despre ultimele evoluții legate de punerea în aplicare a JCPOA și, de asemenea, evoluțiile regionale, în special situația din Afganistan, potrivit site-ului Ministerului de Externe iranian.

În cadrul întâlnirii, Zarif a criticat europenii pentru eșecul de a-și respecta angajamentele JCPOA și a catalogat demersul de a declanșa mecanismul de soluționare a litigiilor ca fiind lipsit de temei juridic și o greșeală strategică în termeni politici.

Niels Annen, la rândul său, a subliniat că Germania acordă o mare atenție relațiilor cu Republica Islamică Iran, adăugând: „Poziția noastră este apărarea și susținerea JCPOA, iar spiritul scrisorii de la cei trei miniștrii europeni nu este distrugerea JCPOA.“

 

Crearea unui echilibru, susține Iranul

 

În mai 2018, președintele american Donald Trump a scos SUA din acordul JCPOA.

Iranul și părțile rămase au lansat discuții pentru a salva JCPOA după retragerea SUA, dar cele trei părți ale UE din acord (Franța, Marea Britanie și Germania) nu au reușit să asigure interesele economice ale Iranului.

Neacțiunea UE a obligat Teheranul să înceteze respectarea anumitor angajamente asumate în acordul nuclear.

Iranul susține că noile măsuri adoptate nu sunt concepute pentru a dăuna JCPOA, ci pentru a salva acordul prin crearea unui echilibru între angajamente.

Vezi și: Franţa, Germania şi Marea Britanie anunţă că declanşează mecanismul de reglementare a diferendelor cu Iranul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel