Iranul pregătește rachete balistice Fateh-110 și Zolfaghar pentru Rusia, forțând Israelul să deschidă calea unui ajutor istoric pentru Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul israelian al Afacerilor Diasporei, Nachman Shai, a susținut acordarea de către țara sa a ajutorului militar Ucrainei.

Schimbarea de atitudine a oficialilor israelieni a fost determinată de semnele tot mai evidente că Iranul intensifică ajutorul militar acordat Federației Ruse.

Astfel, ministrul Nachman Shai a sugerat duminică, într-o postare pe Twitter, că Israel ar trebui să furnizeze echipament militar Ucrainei.

„În această dimineață (16 octombrie n.r.) a apărut informația că Iranul transferă rachete balistice în Rusia. Nu mai există nicio îndoială cu privire la poziția Israelului în acest conflict sângeros.

Este timpul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă  deja Statele Unite și țările NATO”, a declarat oficialul israelian.

 

Livrările de arme israeliene către Ucraina vor ”distruge” relaţia Rusia-Israel

 

Fostul preşedinte rus şi actual număr doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a reacționat și a avertizat Israelul că livrarea de arme către Ucraina va "distruge" relaţia cu Rusia, informează Agerpres.

"Israelul pare să se pregătească să livreze arme regimului de la Kiev. Este un pas foarte imprudent. El va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre", a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei pe contul său de Telegram.

Dacă o astfel de decizie este într-adevăr luată, Israelul ar avea "motive să-i declare pe Bandera şi Şuhevici eroii săi", a adăugat el, citat de portalul de ştiri proguvernamental life.ru.

Medvedev se referea la controversaţii Stepan Bandera şi Roman-Taras Şuhevici, văzuţi de unii ucraineni drept eroi care au luptat pentru independenţă, iar de alţii, criminali de război antisemiţi, implicaţi în uciderea a până la 100.000 de evrei şi polonezi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

 

Iranul se pregătește să trimită Rusiei rachete balistice

 

Pe 16 octombrie, The Washington Post, citând oficiali din securitate americani și aliați, a raportat că Iranul își intensifică angajamentul de a furniza Rusiei arme pentru războiul împotriva Ucrainei.

Teheranul este gata să transfere nu numai drone, ci și rachete balistice.

Potrivit oficialilor americani, Teheranul a trimis oficiali în Rusia pe 18 septembrie pentru a finaliza termenii livrărilor suplimentare de arme, inclusiv două tipuri de rachete iraniene sol-sol.

O evaluare a informațiilor împărtășită cu oficialii ucraineni și americani în ultimele zile susține că industria armamentului iranian pregătește primul lot de rachete Fateh-110 și Zolfaghar, două dintre binecunoscutele rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ale Iranului, capabile să lovească ținte la distanțe de 300, respectiv 700 de kilometri.

Dacă acest lucru se va realiza, va fi prima livrare a unor astfel de rachete către Rusia de la începutul războiului.

În august, aceiași oficiali au identificat două tipuri de drone iraniene, Mohajer-6 și Shahed-136, pe care Teheranul începuse să le furnizeze Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

În plus, rușii au început să folosească în Ucraina un nou tip de drone kamikaze iraniene: Shahed-131.

Fragmente dintr- o dronă de acest tip au fost găsite, pentru prima dată joi, 13 octombrie, în Regiunea Kiev.

Citește și: Rușii au început să folosească în Ucraina un nou tip de drone kamikaze iraniene: Shahed-131 (Geran 1)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel