Iranul testează capacitatea unui submarin de a lansa rachete de croazieră

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Iranul a început vineri un amplu exerciţiu naval în Golf în cadrul căruia vor fi lansate în premieră rachete de croazieră de pe submarin, au anunţat media de stat iraniene. Manevrele au loc în pline tensiuni cu SUA, notează Reuters.

Peste 100 de nave iau parte la exerciţiul care desfăşoară timp de trei zile într-un sector cuprins între Strâmtoarea Ormuz şi Oceanul Indian.

Potrivit media publice din Iran, cu acest prilej va fi testat şi noul submarin Fateh (Cuceritorul), echipat cu rachete de croazieră, care a fost prezentat săptămâna trecută.

Iranul, care îşi continuă programul de rachete, mai ales balistice, a inaugurat în decembrie distrugătorul Sahand, care oficial este nedetectabil de radar, iar mai devreme în februarie, cu prilejul aniversării Revoluţiei islamice din 1979, a prezentat o nouă rachetă sol-sol cu raza de 1300 km.

Preşedintele american Donald Trump a retras anul trecut SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi a impus din nou sancţiuni Teheranului, argumentând că acordul respectiv nu a reuşit să împiedice dezvoltarea de rachete balistice de către Iran sau susţinerea pe care o acordă acesta unor grupări din Siria, Yemen, Liban şi Irak.

Oficiali iranieni au ameninţat în trecut cu blocarea Strâmtorii Ormuz - intens folosită pe plan internaţional pentru transportul petrolului - ca răspuns la "acţiuni ostile" din partea SUA, inclusiv încercarea de a opri exporturile de petrol iraniene prin intermediul sancţiunilor.

În decembrie, SUA au desfăşurat în Golf portavionul USS John C. Stennis.

Experţi occidentali afirmă că Iranul exagerează frecvent în privinţa capacităţilor arsenalului său, deşi rachetele balistice cu rază lungă de acţiune ale Teheranului creează îngrijorare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel