Iranul denunţă prezenţa "forţelor străine" în Golf

Eduard Pascu |
Data publicării:
Preşedintele iranian Hassan Rouhani
Preşedintele iranian Hassan Rouhani

Iranul a denunţat duminică prezenţa "forţelor străine" în Golf şi a anunţat prezentarea la ONU în această săptămână a unui plan de cooperare regională "endogen" privind securitatea acestei zone maritime cruciale pentru aprovizionarea mondială cu petrol, relatează AFP.

Regiunea trăieşte un "moment sensibil şi de o importanţă istorică", a declarat preşedintele iranian, Hassan Rouhani, în deschiderea unei defilări militare la Teheran, în contextul în care Iranul este acuzat de Washington şi Riad că se află în spatele atacurilor vizând două instalaţii petroliere majore din Arabia Saudită, la 14 septembrie.

Iranul a negat orice responsabilitate în aceste atacuri aeriene şi revendicate de rebelii yemeniţi houthi. Denunţând o "escaladare spectaculoasă a agresiunii iraniene", secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunţat vineri desfăşurarea în Golf a unor noi forţe americane, subliniind că acestea vor fi "defensive prin natura lor".

După ce a evocat posibilitatea unei riposte militare, Washingtonul a calmat jocul, privilegiind "reţinerea" şi o "soluţie paşnică", şi anunţând noi sancţiuni economice contra Teheranului.

Hassan Rouhani a afirmat duminică din nou că "rezistenţa şi unitatea" poporului iranian vor înfrânge "terorismul economic" al Washingtonului.

Securitatea Strâmtorii Ormuz este endogenă



Denunţând prezenţa unor "forţe străine", sursă de "insecuritate pentru poporul nostru" şi aducând "întotdeauna nefericire în regiune", Hassan Rouhani i-a îndemnat pe americani şi aliaţii lor occidentali să se ţină "la distanţă" de Golf.

"Din punctul nostru de vedere, securitatea Golfului Persic vine din interior. Securitatea Golfului Persic este endogenă, securitatea Strâmtorii Ormuz este endogenă", a afirmat el.

Republica Islamică marchează în fiecare an la 22 septembrie începutul "Săptămânii sfinte de apărare", care reaminteşte declanşarea de către Bagdad a războiului Irak-Iran (1980-1988).

Întinzând "mâna prietenie şi fraternităţii" celorlalte ţări riverane Golfului Persic, Hassan Rouhani a anunţat că intenţionează să prezinte "în zilele următoare" la ONU un plan de cooperare regională destinat să asigure securitatea Golfului, Strâmtorii Ormuz şi a Mării Omanului "cu ajutorul celorlalte ţări din regiune", potrivit AFP.

Vezi și: Iranul ameninţă să transforme într-un ''câmp de luptă'' orice ţară care îl atacă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel