Iranul condiționează SUA pentru a reveni la acordul nuclear

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA trebuie mai întâi "să ridice complet" sancţiunile impuse Iranului înainte ca Teheranul să îşi reia angajamentele în cadrul acordului internaţional nuclear, a declarat duminică ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, citat de AFP şi Reuters.

"Dacă vor ca Iranul să revină la angajamentele sale, Statele Unite trebuie să ridice în întregime sancţiunile în practică şi nu pe hârtie", a spus ayatollah Khamenei într-un discurs televizat. "Vom verifica apoi dacă în fapt sancţiunile au fost ridicate corect", a adăugat el, transmite Agerpres.

În mai 2018, preşedintele Donald Trump a retras unilateral SUA din acordul nuclear internaţional cu privire la programul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena, reinstituind sancţiuni severe care au aruncat Iranul într-o recesiune profundă, lipsindu-l de beneficiile economice la care spera în urma acestui acord.

Noul preşedinte american, Joe Biden, vrea să revină la acordul de la Viena, destinat să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică. Cu toate acestea, el a condiţionat această decizie de o revenire prealabilă a Iranului la respectarea strictă a angajamentelor sale, de care a început să se dezangajeze ca răspuns la sancţiunile americane.

La rândul său, Teheran cere înainte de toate ridicarea sancţiunilor şi ca Washingtonul să îşi respecte toate obligaţiile.

"Aceasta este politica definitivă a Republicii islamice şi reprezintă, de asemenea, consensul conducerii ţării", a declarat ayatollahul Khamenei duminică.

La începutul lunii februarie, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a cerut Uniunii Europene să coordoneze o revenire sincronizată a Washingtonului şi a Teheranului la acordul nuclear.

Cu toate acestea, Statele Unite au considerat că este prematur de a accepta propunerea Iranului de a reveni imediat la pactul din 2015, fără nicio condiţie.

Iranul are "dreptul de a stabili condiţiile pentru continuarea" acestui pact şi nu SUA şi cei trei membri europeni ai acordului - Marea Britanie, Franţa şi Germania - care şi-au "încălcat toate angajamentele", a reacţionat ayatollahul Khamenei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel