Iranul ar putea pregăti un atac asupra Arabiei Saudite. SUA și țările din Orientul Mijlociu, în stare ridicată de alertă

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Potrivit informațiilor dezvăluite de Bloomberg, Teheranul ar putea face acest pas pentru a distrage atenția de la proteste. 

Oficialii saudiți și americani au declarat că Arabia Saudită a împărtășit informații cu Statele Unite privind un atac iminent din partea Iranului asupra țintelor din regat, punând armata americană și altele din Orientul Mijlociu în alertă maximă.

Ca răspuns la avertisment, Arabia Saudită, Statele Unite și mai multe țări vecine au ridicat nivelul de alertă al forțelor lor militare, au afirmat oficialii fără a oferi mai multe detalii despre informațiile saudite.

Liderii saudiți au susținut că Iranul se pregătește să lanseze atacuri atât asupra regatului, cât și asupra Erbilului din Irak, în încercarea de a distrage atenția de la protestele locale care au cuprins țara din septembrie.

Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă a declarat că este îngrijorat de avertismente și este gata să răspundă în cazul în care Iranul va efectua vreun atac.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat: "Suntem îngrijorați de profilul amenințărilor și rămânem în contact constant cu saudiții prin canalele militare și de informații. Nu vom ezita să acționăm pentru a ne apăra interesele și partenerii noștri din regiune".

Iranul a atacat deja nordul Irakului cu zeci de rachete balistice și drone armate de la sfârșitul lunii septembrie, dintre care una a fost doborâtă de un avion de luptă american în timp ce se îndrepta către orașul Erbil, unde sunt staționate forțele americane. Teheranul a acuzat în mod public grupurile separatiste kurde iraniene cu sediul în Irak pentru că au provocat tulburări în Iran.

Autoritățile iraniene au acuzat public Arabia Saudită, împreună cu Statele Unite și Israel, că au instigat la demonstrații.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play) sau iOS (App Store).

 

Dreptul la informare, văzut ca amestec în treburile interne

 

Luna trecută, comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a avertizat public Arabia Saudită să stopeze acoperirea protestelor din Iran de către canalele de știri prin satelit în limba persană, inclusiv Iran International, un canal de televiziune prin satelit cu sediul în Londra, susținut de Arabia Saudită, popular printre mulți iranieni.

"Acesta este ultimul nostru avertisment, pentru că vă amestecați în treburile noastre interne prin intermediul acestor mass-media", a spus generalul-maior Hossein Salami în declarații transmise de presa de stat în timpul exercițiilor militare din provincia Azerbaidjan de Est. Sunteți implicat în asta și știți că sunteți în pericol".

Agenția oficială de știri iraniană a descris Iran International drept o "rețea formată de Arabia Saudită în 2017 la Londra" care "adoptă o abordare complet anti-iraniană". Canalul a folosit rețelele sociale și transmisiunile sale prin satelit pentru a afișa videoclipuri cu protestele iraniene și represiunile poliției de la începutul tulburărilor larg răspândite în Iran.

Autoritățile s-au străduit să potolească tulburările care au avut loc aproape zilnic de la moartea, pe 16 septembrie, a unei tinere aflate în custodia poliției pentru că ar fi încălcat regulile stricte ale Iranului privind îmbrăcămintea femeilor în public. Peste 200 de persoane au fost ucise și peste 1.000 au fost arestate în răspunsul guvernului la demonstrațiile care au început ca un apel la sfidarea drepturilor femeilor și s-au transformat într-o mișcare care cere căderea Republicii Islamice.

Pe măsură ce tulburările s-au extins, oficialii iranieni i-au învinuit pe dușmanii Iranului pentru generarea tulburărilor. Astfel de afirmații, nesusținute de probe, sunt o tactică familiară a regimului de la Teheran, care a dat vina pe oponenții Iranului în timpul protestelor interne anterioare împotriva regimului.

Statele Unite și Arabia Saudită au acuzat Iranul că a lansat un atac cu drone și rachete asupra regatului în 2019, care a vizat industria petrolieră a țării. Iranul a negat că ar fi efectuat atacul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel