Iranul anunță un posibil atac preventiv din regiune împotriva Israelului „în următoarele ore” pentru ca IDF să nu intre în Gaza

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Ministrul de Externe al Iranului a amenințat că „în următoarele ore” există posibilitatea unui atac preventiv al jihadiștilor susținuți de Iran pentru a evita ca „Israelul să facă ce vrea în Gaza”.

Hossein Amirabdollahian, ministrul de Externe al Iranului, a declarat pentru televiziunea de stat, notează Financial Times, că „liderii grupurilor de rezistență nu vor permite regimului sionist să acționeze în niciun fel în Gaza”. El a adăugat că Israelul se poate aștepta la „acțiuni preventive în următoarele ore”.

Oficialul iranian a adăugat că gruparea teroristă Hezbollah, principala forță proxy a Iranului în regiune are „toate opțiunile și scenariile pe masă”.

Hezbollah e de fapt brațul înarmat al Iranului în regiune. Gruparea teroristă șiită care controlează Libanul și activează în nordul Israelului e subordonată total Iranului, fiind finanțată și înarmată masiv de către Iran.

Ministrul de Externe al Iranului a adăugat că Hassan Nasrallah, liderul Hizbollah, i-ar fi mărturisit că „dacă nu recurgem la atacuri preventive astăzi (n.r. - împotriva Israelului), va trebui să luptăm mâine cu armata israeliană la Beirut”.

Totodată, șeful diplomației iraniene a acuzat Israelul că a folosit bombe cu fosfor în Fâșia Gaza, fără să prezinte nicio dovadă. 

 

Israelul lovește Hezbollah în nord, unde gruparea teroristă amenință să deschidă un nou front

 

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat pe reţelele de socializare online că lovesc "ţinte teroriste ale Hezbollah în Liban". De mai multe zile au avut loc schimburi de focuri peste graniţă între Hezbollah şi forţele israeliene.

Hezbollah, ca şi Hamas, sunt desemnate organizaţii teroriste de SUA, Marea Britanie şi alte ţări. Se consideră că gruparea deţine un arsenal mai sofisticat în comparaţie cu Hamas şi este capabilă să lovească ţinte aflate mai departe în interiorul Israelului.

Gruparea puternic înarmată, susţinută de Iran, are aproximativ 130.000 de rachete şi proiectile, potrivit Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale. Un conflict cu Hezbollah riscă să deschidă un al doilea front în ofensiva Israelului.

Înainte cu câteva ore, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat Knessetului (parlamentul israelian), avertizând Iranul şi Hezbollah să rămână pe marginea conflictului. "Nu ne puneţi la încercare, veţi fi grav afectaţi", a spus Netanyahu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel