Iranul anunță formarea, în curând, a unei alianțe maritime regionale cu participarea țărilor din Golf

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Distrugătorul iranian Dena. Foto credit: IranPress.com
Distrugătorul iranian Dena. Foto credit: IranPress.com

Comandantul Forțelor Navale iraniene, amiralul Shahram Irani, a dezvăluit că în curând se va forma o nouă alianță navală regională, care va include Golful și alte țări regionale.

Irani a declarat, vineri, la televiziunea iraniană, că această coaliție va include Iranul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Bahrainul, Irakul, Pakistanul și India.

Potrivit agenției Fars, amiralul Irani a adăugat: "Toate țările din nordul Oceanului Indian au ajuns la convingerea necesității de a lucra cu Republica Islamică Iran pentru a obține în comun securitatea printr-o cooperare remarcabilă. Vom fi în curând martori că regiunea noastră va fi lipsită de orice forță nejustificată, iar popoarele din regiune vor fi cele dominante în domeniul lor de securitate prin folosirea soldaților lor".

Răspunzând la o întrebare despre țările care solicită să fie prezente într-o acțiune regională comună cu Iranul, Irani a afirmat: "Anterior am lucrat în comun cu Oman, iar acum Arabia Saudită se îndreaptă în această direcție. Există și Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Bahrainul, Irakul, Pakistanul și India. Aproape toate țările din regiunea de nord a Oceanului Indian au ajuns să creadă că ar trebui să fie alături de Republica Islamică Iran și să realizeze securitatea împreună cu o mare sinergie".

Discursul amiralului iranian a venit la câteva ore după ce Iran Press a dezvăluit, într-un raport pe surse din Qatar, că există discuții între Iran și statele din Golf pentru formarea unei forțe navale comune. Potrivit site-ului iranian, consultările dintre Iran și țările menționate au început, joi, în coordonare cu China, cu scopul de a asigura siguranța navigației în Golf.

Anunțul comandantului iranian privind viitoarea formare a unei alianțe navale vine în lumina apropierii de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, dar și după anunțul Abu Dhabi-ului din urmă cu câteva zile cu privire la retragerea sa din alianța navală regională condusă de SUA. Decizia EAU vine după ce mass-media americană a relatat despre presiunea exercitată de Abu Dhabi asupra Washingtonului de a lua măsuri mai puternice pentru descurajarea Teheranului, după ce armata iraniană a reținut două petroliere în Golful Oman în ultimele săptămâni.

Regiunea Golfului produce aproape o treime din petrolul mondial și deține mai mult de jumătate din rezervele mondiale de țiței, pe lângă o mare parte din rezervele mondiale de gaze naturale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel