Iranul anunţă că i-a retras acreditarea unui inspector a AIEA

Eduard Pascu |
Data publicării:

Teheranul i-a retras acreditarea unei inspectoare a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în urma unui incident survenit săptămâna trecută în timpul unui control la intrarea în uzina de îmbogăţire a uraniului de la Nantaz, în centrul Iranului, transmite AFP, citând un comunicat oficial, anunță Agerpres.

În timpul controlului, inspectoarea 'a declanşat o alarmă', provocând suspiciunea că ar fi putut avea asupra sa 'un produs suspect', menţionează comunicatul postat de Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA). În consecinţă, inspectoarei 'i-a fost interzisă' intrarea, afirmă comunicatul, fără a preciza dacă asupra ei a fost găsit un astfel de produs. Organizaţia mai afirmă că a notificat AIEA cu privire la acest incident şi la faptul că 'acreditarea (inspectoarei) a fost retrasă'.

Inspectoarea, a cărei cetăţenie nu a fost comunicată, 'a părăsit Iranul spre Viena', la o dată neprecizată.

Potrivit OIEA, 'reprezentantul iranian pe lângă Agenţie va prezenta un raport complet cu privire la acest subiect' joi, la Viena. Confirm unei surse apropiate de AIEA, cei 35 de membri ai Consiliului guvernatorilor să reunesc joi dimineaţă pentru o şedinţă specială consacrată Iranului şi la care va fi luat în discuţie şi incidentul de la Nantaz.

Reuniunea fusese convocată înaintea anunţului oficial al Iranului privind reluarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului la uzina de la Fordo (180 km sud de Teheran), a indicat sursa.

Iranul a reluat joi efectiv activităţile la uzina subterană de la Fordo, în cadrul planului său de reducere a angajamentelor asumate prin acordul nuclear din 2015 de la Viena.

Vezi și: Iranul anunţă că a început injectarea de uraniu în stare gazoasă în centrifugele de la Fordo

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel