Iranul ameninţă cu măsuri legale după ce Statele Unite au interceptat un avion de pasageri

Eduard Pascu / 24 iul 2020 / 17:45

Iranul a anunţat că ia în considerare iniţierea unor măsuri legale după ce un avion de luptă american a interceptat o aeronavă de pasageri iraniană, "apropiindu-se periculos" de ea în spaţiul aerian sirian, relatează vineri dpa.

"Perturbarea unui avion de pasageri în spaţiul aerian neutru este o încălcare internaţională clară a securităţii aviaţiei civile", a declarat vicepreşedinta pentru afaceri juridice din administraţia preşedintelui Hassan Rouhani, Laya Joneydi, citată de agenţia de presă ISNA. Prin urmare, Iranul ar putea să ia măsuri legale şi să raporteze incidentul Organizaţiei Aviaţiei Civile şi Curţii Internaţionale de Justiţie, a spus ea.

Ministerul de Externe iranian încă investighează detaliile cazului şi va emite un comunicat mai târziu. Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a condamnat operaţiunea SUA de vineri, numindu-i pe politicienii americani "nelegiuiţi", într-o postare pe Twitter. Videoclipul postat de agenţia iraniană de ştiri IRIB arăta un pasager cu sânge pe faţă, transmite Agerpres.

Avionul a putut să aterizeze aşa cum a fost planificat, la Beirut, şi apoi s-a întors în siguranţă la Teheran. IRIB a indicat iniţial implicarea israeliană, dar armata americană a confirmat ulterior că unul dintre propriile aparate s-a apropiat de avionul de pasageri pentru a-l identifica.

Un F-15 american aflat în misiune de rutină a efectuat o inspecţie vizuală standard a avionului de pasageri "la o distanţă sigură de aproximativ 1.000 de metri", a declarat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, într-un comunicat. Inspecţia a fost efectuată pentru a asigura siguranţa personalului coaliţiei la garnizoana americană de la Tanf, a adăugat el. "Odată ce pilotul F-15 a identificat aeronava ca un avion de pasageri Mahan Air, F-15 s-a distanţat în siguranţă de aeronavă". "Interceptarea profesională a fost realizată în conformitate cu standardele internaţionale", a spus Urban.

Israelul şi SUA acuză de mult timp compania Mahan Air că transferă arme destinate gherilelor în Siria, care au legături cu Iranul. În 2011, SUA au impus sancţiuni companiei Mahan Air, acuzând-o că a oferit sprijin financiar Gărzilor Revoluţionare iraniene, conducând la creşterea tensiunilor dintre cele două ţări, aminteşte Reuters.

Un pasager citat de agenţia IRIB a descris modul în care s-a lovit la cap de plafonul avionului în timpul schimbării altitudinii, iar în înregistrarea video apare un pasager în vârstă, întins pe podea.

Citește și: Iranul susţine că două avioane de vânătoare americane s-au apropiat periculos de o aeronavă de pasageri (Video)

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy