Iranul afirmă că a dejucat o operaţiune de ”sabotaj” împotriva Organizaţiei iraniene pentru energie atomică

Eduard Pascu / 23 iun 2021 / 17:29

Iranul a afirmat miercuri că a dejucat o operaţiune de ”sabotaj” împotriva Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), la scurt timp după ce denunţase consecinţele nefaste pentru negocierile de la Viena privind programul său nuclear ale blocării unor site-uri media pro-iraniene de către Washington, transmite AFP.

”Miercuri dimineaţă, o operaţiune de sabotaj contra uneia din clădirile OIEA a eşuat”, a anunţat televiziunea de stat de la Teheran, menţionând că ”acţiunea (de sabotaj) a fost neutralizată înainte ca ea să fi putut avaria clădirea”, transmite Agerpres.

Sursa nu a dat alte informaţii despre felul operaţiunii sau locul unde a avut loc.

”Sabotorii nu şi-au continuat planul”, a indicat televiziunea de stat, fără a preciza ce înţelege prin aceasta, dar evocând ”măsuri prevăzute pentru protecţia clădirilor” aparţinând OIEA.

Potrivit agenţiei dpa, au existat informaţii neconfirmate despre un atac cu dronă împotriva unei unităţi unde este produs potenţialul vaccin iranian Barekat împotriva COVID-19, a cărui testare urmează să înceapă în curând.

Iranul a acuzat în mai multe rânduri Israelul că i-a sabotat unele din instalaţiile nucleare.

Teheranul a atribuit în aprilie serviciilor secrete israeliene sabotarea uzinei sale de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, precum şi asasinarea unui om de ştiinţă iranian în noiembrie.

Săptămâna trecută, noul ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid a declarat că ţara sa va face ”tot ce-i stă în puteri pentru a împiedica Iranul să obţină bomba nucleară”.

Anunţul de miercuri intervine pe fondul discuţiilor de la Viena vizând salvarea acordului internaţional din 2015 şi revenirea Statelor Unite în pact.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a estimat miercuri ca ”posibilă” încheierea într-un ”viitor previzibil” a unui acord pe acest subiect, în pofida recentei alegeri ca preşedinte al Republicii islamice a ultraconservatorului Ebrahim Raisi.

Tot miercuri, Teheranul a denunţat blocarea de către Washington a accesului la site-urile mai multor mass-media pro-iraniene, acuzând o acţiune contrară libertăţii de expresie şi ”neconstructivă”.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy