Iranul acuză Coreea de Sud că ţine "ostatice" fonduri de 7 miliarde de dolari, dar neagă că acesta e motivul sechestrării petrolierului

Eduard Pascu / 05 ian 2021 / 18:55

Iranul a acuzat marţi Coreea de Sud că ţine "ostatice" fonduri de 7 miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro) care îi aparţin, dând totuşi asigurări că sechestrarea în ajun a unui petrolier sud-coreean de către Republica Islamică nu este o măsură de represalii, relatează AFP.

Gardienii Revoluţiei din Iran, armata ideologică a ţării, au anunţat luni că au sechestrat în apele Golfului un petrolier sub pavilion sud-coreean pentru că ar fi încălcat "legile privind mediul marin", potrivit autorităţilor iraniene.

Seulul cere eliberarea navei, Hankuk Chemi, şi a celor 20 de membri ai echipajului, anunţând că un distrugător care transportă membri ai unităţii sale de luptă împotriva pirateriei a ajuns în apropierea strâmtorii Ormuz unde "efectuează o misiune pentru garantarea securităţii" cetăţenilor sud-coreeni, transmite Agerpres.

În paralel, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe, Choi Young-sam, a anunţat că o delegaţie va fi "trimisă în Iran cât mai curând posibil pentru a încerca să rezolve problema în cadrul negocierilor bilaterale".

Hankuk Chemi a fost sechestrat în baza unei decizii a justiţiei după ce această navă-cisternă ar fi "provocat o poluare petrolieră în apele Golfului Persic", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, în cadrul unei conferinţe de presă de la Teheran.

"Nu am luat ostatici. Dar avem obiceiul de a fi acuzaţi de asemenea lucruri. Guvernul Coreei este cel care a luat ostatice, fără un motiv valabil, şapte miliarde de dolari care ne aparţin", a adăugat el.

Potrivit lui Ali Rabii, Coreea de Sud a refuzat Iranului posibilitatea de a utiliza aceste fonduri "chiar pentru achiziţia de bunuri care nu fac obiectul sancţiunilor" din partea SUA.

Incidentul cu Hankuk Chemi reprezintă prima sechestrare a unei nave de anvergură de către Iran de peste un an.

În iulie 2019, Gardienii Revoluţiei au sechestrat Stena Impero, un petrolier suedez sub pavilion britanic pe care Iranul l-a acuzat că a ignorat apeluri la salvare şi că şi-a oprit transponder-ul după ce a intrat în coliziune cu un vas de pescuit.

Arestarea acestui petrolier a survenit după un anunţ privind prelungirea sechestrului asupra unui petrolier iranian de către autorităţile din Gibraltar, teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei.

Stena Impero a fost eliberată după ce autorităţile din Gibraltar au lăsat să plece petrolierul iranian. Teheranul a dezminţit mereu că cele două afaceri sunt legate.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy