Iranul acuză Coreea de Sud că ţine "ostatice" fonduri de 7 miliarde de dolari, dar neagă că acesta e motivul sechestrării petrolierului

Eduard Pascu |
Data publicării:

Iranul a acuzat marţi Coreea de Sud că ţine "ostatice" fonduri de 7 miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro) care îi aparţin, dând totuşi asigurări că sechestrarea în ajun a unui petrolier sud-coreean de către Republica Islamică nu este o măsură de represalii, relatează AFP.

Gardienii Revoluţiei din Iran, armata ideologică a ţării, au anunţat luni că au sechestrat în apele Golfului un petrolier sub pavilion sud-coreean pentru că ar fi încălcat "legile privind mediul marin", potrivit autorităţilor iraniene.

Seulul cere eliberarea navei, Hankuk Chemi, şi a celor 20 de membri ai echipajului, anunţând că un distrugător care transportă membri ai unităţii sale de luptă împotriva pirateriei a ajuns în apropierea strâmtorii Ormuz unde "efectuează o misiune pentru garantarea securităţii" cetăţenilor sud-coreeni, transmite Agerpres.

În paralel, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe, Choi Young-sam, a anunţat că o delegaţie va fi "trimisă în Iran cât mai curând posibil pentru a încerca să rezolve problema în cadrul negocierilor bilaterale".

Hankuk Chemi a fost sechestrat în baza unei decizii a justiţiei după ce această navă-cisternă ar fi "provocat o poluare petrolieră în apele Golfului Persic", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, în cadrul unei conferinţe de presă de la Teheran.

"Nu am luat ostatici. Dar avem obiceiul de a fi acuzaţi de asemenea lucruri. Guvernul Coreei este cel care a luat ostatice, fără un motiv valabil, şapte miliarde de dolari care ne aparţin", a adăugat el.

Potrivit lui Ali Rabii, Coreea de Sud a refuzat Iranului posibilitatea de a utiliza aceste fonduri "chiar pentru achiziţia de bunuri care nu fac obiectul sancţiunilor" din partea SUA.

Incidentul cu Hankuk Chemi reprezintă prima sechestrare a unei nave de anvergură de către Iran de peste un an.

În iulie 2019, Gardienii Revoluţiei au sechestrat Stena Impero, un petrolier suedez sub pavilion britanic pe care Iranul l-a acuzat că a ignorat apeluri la salvare şi că şi-a oprit transponder-ul după ce a intrat în coliziune cu un vas de pescuit.

Arestarea acestui petrolier a survenit după un anunţ privind prelungirea sechestrului asupra unui petrolier iranian de către autorităţile din Gibraltar, teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei.

Stena Impero a fost eliberată după ce autorităţile din Gibraltar au lăsat să plece petrolierul iranian. Teheranul a dezminţit mereu că cele două afaceri sunt legate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel