Iranul a trimis Rusiei până la 400 de rachete balistice din familia Fateh. În schimb, se așteaptă să primească avioane moderne rusești

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă Reuters a informat, pe 21.02.2024, citând șase surse din Iran, SUA și Ucraina, că Teheranul a trimis Moscovei până la 400 de rachete balistice din familia Fateh. Cel mai probabil, este vorba despre rachete cu rază scurtă și medie de acțiune Zolfagar.

Potrivit datelor apărute în presă, rachetele au fost trimise în mai multe loturi, din care unele au mers în Rusia pe apă, prin Marea Caspică. Primele livrări au avut loc în luna ianuarie a acestui an, după o serie de întâlniri bilaterale între reprezentanții Ministerelor Apărării din Rusia și Iran.

,,Un oficial militar iranian, care, la fel ca și alte surse, a ținut să-și păstreze anonimatul din cauza sensibilității informațiilor, a spus că au fost cel puțin patru transporturi de rachete și că vor urma mai multe în săptămânile viitoare. Un alt oficial iranian de rang înalt a declarat că unele dintre rachete au fost trimise în Rusia pe mare, prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost livrate pe cale aeriană”, a menționat Reuters.

Unul dintre interlocutorii agenției a precizat că vor fi mai multe livrări. Acesta a declarat că, după încetarea sancțiunilor americane în octombrie anul trecut, Teheranul are tot dreptul să vândă arme în orice țară.

Sursele occidentale ale agenției au confirmat indirect livrările de rachete iraniene către Rusia și au exprimat temeri în legătură cu faptul că, în schimb, Moscova va furniza Teheranului avioane de luptă și alte arme moderne, care ar putea schimba echilibrul de forțe în Orientul Mijlociu.

“Relația este tranzacțională: în schimbul rachetelor, Iranul se așteaptă la mai multă cooperare în materie de securitate și arme avansate, în special avioane moderne, a precizat unul dintre interlocutorii Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel