Iranul a desfășurat manevre militare la granița cu Azerbaidjanul. Relațiile dintre cele două țări se deteriorează progresiv

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Middle-East-Online.com
Sursă foto: Middle-East-Online.com

Pe fondul escaladării tensiunilor dintre Teheran și Baku, care au atins apogeul în ultimele zile, armata iraniană a executat, vineri dimineață, exerciții militare în nord-vestul țării, la granița Iranului cu Republica Azerbaidjan.

Agenția de știri Tasnim, apropiată Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRCG), a relatat că la exercițiile cu numele de cod "Fatehi Khyber", care au fost supervizate de comandantul Forțelor Terestre ale armatei iraniene generalul de brigadă Kiomars Haidari, au participat Brigada 216 Blindate, Brigada 316 Blindare, Brigada 25 Intervenție Rapidă, Grupul 11 Artilerie, Grupul 433 Geniu, subunități de război electronic, drone și elicoptere ale trupelor de uscat.

La debutul exercițiilor, Kiomars Heydari a precizat că elemente ale organizației "ISIS" au fost aduse în conflictul Nagorno-Karabakh (pentru a ajuta Azerbaidjanul), în ultima rundă a conflictului dintre părțile azeră și armeană, subliniind că Teheranul nu este sigur că acestea s-au retras din regiune.

Haidari a afirmat că exercițiile actuale devin din ce în ce mai importante în lumina prezenței israeliene "evidente și ascunse" și "a prezenței teroriștilor ISIS" în regiune, adăugând: "Nu vom fi noi cei care vor începe războiul, dar nici nu vom tolera prezența elementelor suspecte la granițele noastre".

Generalul iranian a subliniat că, în timpul exercițiior, armata va utiliza pentru prima dată noi drone capabile să lovească cu exactitate ținte la distanțe mari.

 

Relațiile dintre Iran și Azerbaidjan devin tot mai tensionate

 

Disputa dintre Teheran și Baku s-a intensificat pe fondul crizei coridoarelor de frontieră terestre dintre cele două părți, în special cele care leagă Iranul de Republica Armenia prin teritoriile azere ocupate anterior de partea armeană, și a manevrelor militare comune desfășurate în luna septembrie între forțele azere, turce și pakistaneze.

Recent, guvernul de la Baku a impus tarife stricte camioanelor care transportă combustibil iranian către orașul Stepankert, capitala Republicii Nagorno-Karabakh, susținută în mod unilateral de Armenia.

Luni, președintele azer Ilham Aliyev a comentat mișcarea iraniană și mobilizarea forțelor la granița comună. În timp ce a declarat că manevrele se desfășoară în conformitate cu "suveranitatea Iranului" pe teritoriul său, liderul de la Baku s-a întrebat "de ce Iranul nu a executat manevre militare în zonă timp de treizeci de ani cât Armenia a ocupat trei regiuni de frontieră: Fuzuli, Jabrayil și Zangilan?".

Ca răspuns la declarațiile președintelui Republicii Azerbaidjan, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzad, a declarat că țara sa "nu va tolera prezența Israelului în apropierea frontierelor sale, chiar dacă este pentru spectacol, și va lua orice măsură pe care o consideră necesară pentru securitatea națională. Ministrul iranian de externe a descris declarațiile președintelui azer, Ilham Aliyev, ca "nefericite".

Pe de altă parte, Teheranul se teme de influența azeră asupra turcilor azeri din Iran, care numără aproximativ 20 de milioane de oameni dintr-un total de 85 de milioane de locuitori ai Iranului, deoarece aceștia consideră Republica Azerbaidjan ca fiind extensia lor națională, culturală și lingvistică.

Concomitent cu desfășurarea acestor exercițiile, ministrul iranian al apărării, generalul de brigadă Mohammad Reza Ashtiani, i-a avertizat pe cei pe care i-a descris drept inamici că "vor primi un răspuns zdrobitor la orice pas prost și ignorant pe care îl fac și vor plăti un preț mare".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel