Iran răspunde deciziei SUA privind Gardienii Revoluției: Comandamentul american Centcom, desemnat organizație teroristă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Parlamentul iranian a calificat Statele Unite un sponsor al terorismului şi a desemnat comandamentul central Centcom, care supraveghează operaţiunile militare americane în Orientul Mijlociu, drept organizaţie teroristă.

Măsura a fost luată la o săptămână după ce Statele Unite au provocat furie la Teheran plasând Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) iraniene pe o listă de grupuri teroriste străine.

Parlamentarii au apărat IRGC - o organizaţie paramilitară aflată sub comanda liderului suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei - ca parte integrantă a Iranului, potrivit IRIB.

Preşedintele Donald Trump a anunţat desemnarea IRGC drept organizaţie teroristă la 8 aprilie într-un comunicat al Casei Albe, care numeşte această forţă "mijlocul principal de a conduce şi pune în aplicare campania teroristă globală" a guvernului iranian.

Ca răspuns, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că IRGC s-a aflat în prim-planul luptei împotriva terorismului, inclusiv contra grupării Stat Islamic în Irak şi Siria.

IRGC a luptat alături de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad în Siria de la începutul conflictului în această ţară în 2011.

Anul trecut, Trump a impus o serie de sancţiuni Iranului după ce SUA s-au retras din acordul nuclear multilateral din 2015.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel