Iran răspunde deciziei SUA privind Gardienii Revoluției: Comandamentul american Centcom, desemnat organizație teroristă

Tudor Curtifan / 16 apr 2019 / 23:32

Parlamentul iranian a calificat Statele Unite un sponsor al terorismului şi a desemnat comandamentul central Centcom, care supraveghează operaţiunile militare americane în Orientul Mijlociu, drept organizaţie teroristă.

Măsura a fost luată la o săptămână după ce Statele Unite au provocat furie la Teheran plasând Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) iraniene pe o listă de grupuri teroriste străine.

Parlamentarii au apărat IRGC - o organizaţie paramilitară aflată sub comanda liderului suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei - ca parte integrantă a Iranului, potrivit IRIB.

Preşedintele Donald Trump a anunţat desemnarea IRGC drept organizaţie teroristă la 8 aprilie într-un comunicat al Casei Albe, care numeşte această forţă "mijlocul principal de a conduce şi pune în aplicare campania teroristă globală" a guvernului iranian.

Ca răspuns, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că IRGC s-a aflat în prim-planul luptei împotriva terorismului, inclusiv contra grupării Stat Islamic în Irak şi Siria.

IRGC a luptat alături de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad în Siria de la începutul conflictului în această ţară în 2011.

Anul trecut, Trump a impus o serie de sancţiuni Iranului după ce SUA s-au retras din acordul nuclear multilateral din 2015.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy