Iran, lansare dispozitiv spațial. Pompeo: Se încearcă ameliorarea capacităţilor balistice

Tudor Curtifan / 16 ian 2019 / 08:50

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a acuzat marţi Iranul că reprezintă o ameninţare în domeniul balistic după tentativa, eşuată, de a plasa un satelit pe orbită.

Secretarul de stat şi-a reînnoit acuzaţia potrivit căreia lansarea contravine Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU care aprobă acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015, dar din care Statele Unite s-au retras în 2018. 

"Într-o provocare faţă de comunitatea internaţională şi Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate, regimul iranian a lansat marţi un dispozitiv spaţial", a scris pe Twitter Mike Pompeo. 

"Lansarea dovedeşte din nou că Iranul caută să-şi amelioreze capacităţile balistice care ameninţă Europa şi Orientul Mijlociu", a subliniat ministrul american. 

O reacţie mai degrabă moderată din partea unui membru al administraţiei preşedintelui Donald Trump care a făcut din Iran inamicul său numărul unu, restabilind sancţiuni contra Teheranului şi părăsind acordul privind programul nuclear în speranţa de a reduce influenţa regimului iranian în regiune şi a sufoca economia Republicii Islamice. 

Ministrul iranian al comunicaţiilor, Mohammad Javad Azari-Jahromi, a anunţat marţi că a reuşit lansarea satelitului Payam de către o rachetă Safir, adăugând că plasarea pe orbită a eşuat. 

Pentru Washington, Rezoluţia 2231 impune interzicerea tirurilor de rachete balistice de către Iran. 

Israelul, care consideră că programul nuclear şi balistic al Republicii Islamice reprezintă pentru el o ameninţare existenţială, a denunţat marţi o "agresiune"

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy