Iran, lansare dispozitiv spațial. Pompeo: Se încearcă ameliorarea capacităţilor balistice

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a acuzat marţi Iranul că reprezintă o ameninţare în domeniul balistic după tentativa, eşuată, de a plasa un satelit pe orbită.

Secretarul de stat şi-a reînnoit acuzaţia potrivit căreia lansarea contravine Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU care aprobă acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015, dar din care Statele Unite s-au retras în 2018. 

"Într-o provocare faţă de comunitatea internaţională şi Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate, regimul iranian a lansat marţi un dispozitiv spaţial", a scris pe Twitter Mike Pompeo. 

"Lansarea dovedeşte din nou că Iranul caută să-şi amelioreze capacităţile balistice care ameninţă Europa şi Orientul Mijlociu", a subliniat ministrul american. 

O reacţie mai degrabă moderată din partea unui membru al administraţiei preşedintelui Donald Trump care a făcut din Iran inamicul său numărul unu, restabilind sancţiuni contra Teheranului şi părăsind acordul privind programul nuclear în speranţa de a reduce influenţa regimului iranian în regiune şi a sufoca economia Republicii Islamice. 

Ministrul iranian al comunicaţiilor, Mohammad Javad Azari-Jahromi, a anunţat marţi că a reuşit lansarea satelitului Payam de către o rachetă Safir, adăugând că plasarea pe orbită a eşuat. 

Pentru Washington, Rezoluţia 2231 impune interzicerea tirurilor de rachete balistice de către Iran. 

Israelul, care consideră că programul nuclear şi balistic al Republicii Islamice reprezintă pentru el o ameninţare existenţială, a denunţat marţi o "agresiune"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel