Iran, implicare în războiul din Siria. Rusia, săgeți către Israel

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
assad putin
assad putin

Ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Viktorov, a calificat luni drept 'nerealistă' cererea exprimată în mod repetat de către premierul israelian Benjamin Netanyahu privind retragerea Iranului şi a aliaţilor acestuia din Siria, informează France Presse. 

Rusia este aliată a regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, alături de Iran şi Hezbollahul libanez, inamici declaraţi ai Israelului. 

'Iranienii joacă un rol foarte, foarte important în eforturile noastre comune de eliminare a teroriştilor din Siria. De aceea, în perioada actuală, noi considerăm ca nerealistă cererea Israelului privind retragerea trupelor străine' din Siria, a declarat în engleză ambasadorul rus la '10', un post privat de televiziune israelian. 

'Prezenţa iraniană în Siria este total legitimă potrivit principiilor ONU', a apreciat ambasadorul Rusiei la Tel Aviv. Întrebat asupra posibilităţii ca Moscova să determine plecarea iranienilor din Siria, Anatoli Viktorov a răspuns:'Nu, noi nu-i putem forţa!' 

În privinţa poziţiei Rusiei asupra atacurilor aeriene în Siria împotriva unor obiective iraniene sau ale aliaţilor Teheranului, cum ar fi Hezbollahul libanez, atribuite Israelului, ambasadorul rus a afirmat:'Nu suntem de acord cu toate aceste recurgeri la forţă din partea guvernului israelian'. 

Cererea lui Netanyahu

'Dar, noi nu putem convinge Israelul să acţioneze într-un mod sau altul. Nu este de competenţa Rusiei să acorde libertate (Israelului) să facă ceva sau să-i interzică ceva', a spus în continuare diplomatul rus. 

Netanyahu a cerut în mod constant în ultimele luni ca Iranul să se retragă din Siria şi să nu se implanteze acolo militar. 

Pentru a evita să fie antrenat în conflictul din ţara vecină, Israelul a lovit teritoriul sirian în repetate rânduri, în special convoaie destinate, potrivit lui, mişcării fundamentaliste Hezbollah. 

Israelul ocupă din 1967 o parte din platoul sirian Golan. Cele două ţări sunt din punct de vedere tehnic în stare de război. 

Israelul este în alertă de la lansarea la 19 iunie de către regimului lui Bashar al-Assad şi aliaţii săi a unei ofensive pentru preluarea controlului asupra zonelor ocupate de rebeli în provinciile siriene Deraa şi Quneitra (sud), în imediata apropiere a părţii din Golanul ocupat de statul israelian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel