Iordania semnează un acord pentru achiziționarea a 12 avioane F-16 din SUA. Iordania cumpără versiunea Block 70 a F-16

Nicolae Iordan |
Data publicării:
F-16 american, Escadrila 480 Luptă „Warhawks”. Sursă foto: U.S. Air Force
F-16 american, Escadrila 480 Luptă „Warhawks”. Sursă foto: U.S. Air Force

Iordania a semnat, joi, un acord de modificare a achiziției de aeronave F-16, care include livrarea a 12 avioane F-16 într-o primă fază.

Potrivit Agenției Petra, acordul a fost semnat de comandantul Forțelor Aeriene Regale iordaniene, generalul de brigadă pilot Mohammed Fathi Hiyasat, iar din partea americană, de ambasadorul adjunct al SUA la Amman, Rohit Nepal. Din partea Iordaniei a mai asistat locțiitorul Șefului Statului Major General al Forțelor Armate, generalul de brigadă Abdullah Al Shudaifat.

Acordul se înscrie în cadrul consolidării capacităţilor de apărare şi descurajare militară ale Regatului Haşemit al Iordaniei, creşterii nivelului de pregătire pentru luptă şi al operaţiunilor comune cu partea americană.

De asemenea, acordul urmărește consolidarea cadrului de cooperare bilaterală dintre cele două țări, sprijinirea eforturilor comune în combaterea terorismului și consolidarea stabilității în regiune.

Statele Unite au convenit asupra unui "potențial" acord militar pentru Iordania în februarie 2022, care includea vânzarea a 16 avioane F-16 și a echipamentelor aferente, în valoare de 4,21 miliarde de dolari.

Cererea Ammanului includea 12 avioane de vânătoare F-16 C Block 70 și patru avioane de vânătoare F-16 D Block 70, motoare pentru aeronave, radare, tunuri de bord, sisteme electronice de control, muniții de război și de antrenament, echipamente de criptare pentru comunicații și echipamente de navigație.

Ammanul și Washingtonul au o strânsă cooperare militară, Iordania fiind un stat membru al Coaliției internaționale condusă de Statele Unite care luptă împotriva organizației teroriste "Statul Islamic" din Siria și Irak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel