Iohannis, despre criza din Ucraina. „Suntem pe fază”. Serviciile române oferă date despre criză

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata română, sursă foto: MApN Facebook
Armata română, sursă foto: MApN Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare va fi convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta despre situaţia din zona Mării Negre.

"Voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază", a declarat joi şeful statului.

El a catalogat situaţia din zonă "îngrijorătoare".

"Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre cu accent special pe zona de graniţă de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste lucruri. Să nu îşi imagineze cineva că noi stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii.

Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării şi cu alţi conducători de servicii specializate, cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijoraţi. Însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic. Şi acest lucru îl facem", a precizat preşedintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: SUA ar putea trimite în Ucraina armament greu inclusiv sisteme de rachete Patriot

 

Războiul din Ucraina

 

Amintim că Ucraina și Federația Rusă se află în prag de război după ce luptele dintre Armata Ucrainei și separatiștii pro-ruși au fost reluate în Dnobas, iar Rusia și-a comasat trupe la frontiera Ucrainei, existând îngrijorări serioase că va interveni în cazul unei ofensive a Ucrainei în așa-zilele republici autoproclamate din Donbas.

Ucraina și separatiștii pro-ruși se află sub un armistițiu semnat pe 27 iulie 2020 sub Formatul Normandia, armistițiu care mai e valabil doar pe hârtie.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.

În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă acest lucru.

CITEȘTE ȘI: Dungaciu: Ucraina folosește „tactica Georgia” în confruntarea cu Rusia. Pericolul pentru România rămâne și după criză

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel