Politico: Iohannis, aproape de un acord cu aliații cheie pentru a renunța la cursa NATO. Pe surse se știe ce ar putea primi în schimb

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Presiunea crește asupra președintelui Iohannis pentru a se retrage din cursa de la NATO.

Publicația Politico a vorbit cu mai mulți înalți oficiali și diplomați europeni care arătat unde țintește Iohannis - un rol de conducere în UE.

De la data anunțului candidaturii, în martie, Iohannis a reușit să obțină doar sprijinul unei țări din grupul de 32 de țări. Și aceasta este Ungaria, care a amenințat săptămâna trecută că va renunța la anumite operațiuni NATO. Slovacia rămâne nehotărâtă, iar toate celelalte 29 de țări și-au arătat sprijinul pentru premierul olandez Mark Rutte.

Totuși, Rutte are nevoie de unanimitate pentru a fi ales SG NATO la summitul de la Washington din vara acestui an.

Iohannis a ajuns la o înțelegere cu aliații cheie pentru a renunța la cursa NATO până la începutul lunii iunie, sau cu o lună înainte de marele Summit NATO de la Washington, au declarat că doi înalți oficiali europeni pentru Politico, sub protecția anonimatului.

 

Ce ar putea primi Iohannis la schimb - Biletul de Bruxelles

 

Mai multe scenarii pentru Iohannis duc către Bruxelles, după alegerile europene, însă doar în anumite circumstanțe.

Iohannis ar putea fi o alternativă la poziția de președinte al Comisiei Europene, dacă Ursula von der Leyen, care este favorită, nu își asigură un al doilea mandat.

Iohannis insistă pe faptul că intrarea lui în lupta pentru postul de Secretar General al NATO nu este doar o modalitate de a negocia o poziție în UE, deoarece el „crede cu fermitate în necesitatea unei voci est-europene la conducerea NATO”, potrivit unui oficial.

O altă opțiune propusă pentru Iohannis este aceea de a deveni comisarul UE pentru apărare. Von der Leyen a indicat deja că ar fi bine să aibă pe cineva din Europa de Est pentru acel portofoliu, portofoliu care nu există în prezent, dar pe care Comisia vrea să-l creeze în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cel mai vehiculat nume însă pentru acea poziție este ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, dar ținând cont de surprizele care pot apărea, postul i-ar putea reveni lui Iohannis, au spus alți doi oficiali ai UE pentru Politico.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel