Invazia terestră în Gaza. IDF începe numărătoarea inversă: Ajutoarele pentru Gaza trebuie să treacă până sâmbătă prin punctul de la Rafah

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rețea tunele Hamas în Fâșia Gaza Sursa foto: IDF
Rețea tunele Hamas în Fâșia Gaza Sursa foto: IDF

Ajutoarele umanitare blocate în Egipt pentru locuitorii Fâşiei Gaza ar trebui să ajungă în enclavă până cel târziu sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat vineri de dpa și Agerpres.

Israelul a lovit Gaza cu sute de lovituri aeriene, după ce teroriștii Hamas au făcut ravagii prin orașe și kibbuts-urile israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.400 de israelieni și luând peste 200 de ostatici.

În urma loviturilor aeriene, aproximativ 3.500 de oameni în Gaza au fost uciși și peste un milion au rămas fără adăpost, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Civilii spun că situația lor este disperată, deoarece lipsesc alimente, apă, combustibil și provizii medicale.

Israelul a fost de acord să permită intrarea asistenței umanitare în Gaza prin punctul de trecere Rafa pentru livrarea de apă, hrană şi medicamente. Dar, nu este încă clar când se va întâmpla asta.

Primele transporturi urmează să ajungă în Gaza "mâine (vineri - n.r.), cel mai târziu poimâine (sâmbătă - n.r.)", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Arye Sharuz Shalicar într-o emisiune la postul german de televiziune RTL joi seara.

Circa 165 de camioane cu ajutoare umanitare erau blocate joi de partea egipteană a punctului de trecere a frontierei la Rafah, la limita sudică a enclavei palestiniene, singurul loc pe unde ar putea să ajungă aceste ajutoare atât de necesare locuitorilor din Gaza.

Oficialul militar israelian a mai spus că pregătirile pentru ofensiva terestră a Israelului în Fâşia Gaza s-au încheiat, dar a adăugat că data exactă a începerii ofensivei este ţinută secret.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a subliniat că unul din obiectivele ofensivei este de a evita cât mai mult posibil victimele civile în cursul operaţiunii.

"Este important pentru noi să cruţăm oamenii nevinovaţi de ambele părţi ale frontierei, bineînţeles. Nu vrem să vedem niciun deces de partea noastră. Nu vrem să vedem niciun deces în rândul civililor din Gaza", a declarat el la televiziunea germană.



Israelul, ultimele pregătiri înainte de ziua invaziei




Israelul şi-a închis graniţa cu Fâşia Gaza controlată de gruparea islamistă Hamas, plasând-o sub o blocadă totală după ce sute de combatanţi islamişti au străpuns gardul de securitate de la frontieră şi s-au infiltrat în Israel într-un atac surpriză de amploare în 7 octombrie, care a vizat baze militare, comunităţi civile şi un festival. Peste 1.400 de oameni au fost ucişi în Israel de către Hamas.

Totodată, Israelul a ordonat evacuarea locuitorilor din Kiryat Shmona, un oraș din nord, aproape de granița cu Liban, a anunțat vineri ministerul apărării.

Kiryat Shmona are o populație de peste 20.000 de locuitori și se află la aproximativ 2 km de gardul de la graniță, scrie Reuters. 





DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel