Invadarea Georgiei. La 11 ani de la război, Ucraina cere măsuri împotriva Rusiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Anul 2008-Invadarea Georgie de către trupele armatei ruse
Anul 2008-Invadarea Georgie de către trupele armatei ruse

Războiul dintre Rusia și Georgia a început în august 2008 ca urmare a unei operațiuni militare lasate de Georgia împotriva regimului separatist din Osetia. Ca urmare, pe 8 august 2008, Rusia a invadat Georgia și a trimis trupe în sprijiul osetienilor.

La 11 ani de la evenimente, Ministerul de Externe de la Kiev condamnă războiul pe care Rusia l-a declanşat în 2008 împotriva Georgiei și face apel la comunitatea internațională să continue măsurile care vizează restabilirea integrității teritoriale a statelor afectate de politica agresivă a Moscovei.

"Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă cu tărie războiul pe care Federația Rusă l-a declanşat pe 7 august 2008 împotriva Georgiei. Condamnăm continuarea ocupării ilegale a teritoriilor suverane georgiene din Abhazia și din regiunea Țhinvali/Osetia de Sud, precum și demersurile regimului de ocupație rusesc care vizează anexarea de facto a acestor teritorii", subliniază MAE ucrainean, potrivit Radio Chișinău.

 

Ucraina spune că politica de ”calmare a agresorului” rus prin înghețarea conflictului din Georgia a dus la agresiunea împotriva ei

 

În acest context, Kievul îşi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și subliniază necesitatea unei soluționări pașnice a conflictului, pe baza principiilor și a normelor fundamentale ale dreptului internațional.

"Experiența ne-a arătat că politica vizând calmarea agresorului prin înghețarea conflictului ruso-georgian a dezlegat mâinile Rusiei și a dus la agresiunea armată directă împotriva Ucrainei în februarie 2014" - aminteşte MAE de la Kiev. Astfel, Ucraina solicită comunității internaționale să ia măsuri consolidate menite să restabilească integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate de politica agresivă a Rusiei, mai scrie sursa citată.

"În aceste zile, împreună cu Georgia, deplângem victimele războiului, le aducem un omagiu și suntem alături de poporul georgian" - a adăugat Ministerul ucrainean de Externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel