Intrusul de la Baza Aeriană Andrews nu a reușit să ajungă la Air Force One

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza Aeriană Andrews  Sursa foto: Twitter
Baza Aeriană Andrews Sursa foto: Twitter

Ancheta declanșată după ce un civil a fost depistat în zona de zbor a aeronavelor de la Baza Aeriană Andrews, unde se află și flota prezidențială a SUA, a scos la iveală o serie de deficiențe de securitate care au fost trecute cu vederea. Individul s-a plimbat nestingherit timp de cinci ore în baza aeriană.

Generalul locotenent Sami D. Said, inspector general la US Air Force, cel care a coordonat ancheta privind accesul neautorizat al unui civil în Baza Aeriană Andrews a spus că o serie de incidente de securitate au permis persoanei neautorizate să ajungă nestingherită în zona de zbor, transmite Air Force Magazine.

Primul responsabil a fost un membru al Escadrilei 316 din cadrul Forțelor de Securitate ale US Air Force care, aflat în serviciul de acces Post Control, a permis accesul în bază ”fără acreditările corespunzătoare”.

Intrusul nu ar fi trebuit să aibă permisiunea de acces în bază, deoarece nu avea un card al sistemului de identificare biometrică sau alt act de identitate alternativ care i-ar fi permis accesul și nu se afla pe lista de acces de intrare în Baza Andrews, se spune în raport.

”Față de acest militar au fost luate măsurile legale”, a spus generalul Said, fără a menționa care au fost acestea.

 

Accesarea liniei de zbor și urcarea în avion

 

A doua eroare a fost o poartă de acces automată care nu a fost închisă corespunzător din cauza unor deficiențe mecanice. ”Erau mențiuni că acea poartă are probleme, în zilele precedente până la acest incident, dar nu a fost identificată ca având probleme suplimentare”, a spus el. ”Cu toate acestea, la data incidentului, acesta a rămas deschisă, ceea ce reprezintă o repetare a deficienței identificate mai devreme, astfel încât dacă poarta ar fi fost închisă cum ar fi trebuit, el nu ar fi putut accesa fizic linia de zbor”, se mai arată în raport.

Odată ajuns în zona de zbor, membrilor Escadrilei 89 care se aflau acolo nu li s-a părut nimic suspect că un individ se află în proximitatea unui avion C-40B pentru transport.

”Personalul Forțelor de Securitate a fost prezent și ar fi trebuit să-l vadă pe intrus și să-l intercepteze înainte de a avea acces la avion”, se arată în raport. 

Generalul Said a spus că oamenii care ar fi trebuit să-l identifice au presupus că ar fi un antreprenor cu permisiunea de a fi pe linia de zbor. ”Individul nu încerca să se deghizeze, dar ... purta haine care ar fi putut fi confundate cu un contractant”, a spus Said. ”În mod normal uniforma are o culoare albăstruie”, a mai spus el.

Din fericire, a spus Said, odată ce membrii escadrilei au sesizat prezența sa, cât și starea lui confuză, ”l-au prins destul de repede - în momentul în care a coborât din avion”.

Intrusul nu avea cunoștințe sau prieteni în Baza Andrews, iar la controlul mașinii au fost găsite mai multe unelte de tăiat sârmă. Generalul Said a spus că are ”motive zero să creadă” că intrusul a intenționat să facă rău cuiva.

”Nu avea la el nimic care să fi putut face rău cuiva, iar atunci când l-am întrebat de mai multe ori de ce se afla acolo, răspunsul său a fost: ”Voiam doar să văd avioane”, a spus Said.

Potrivit lui Said, intrusul nu avea nici o șansă să ajungă la Air Force One. 

”Știți, din punct de vedere fizic, Air Force One este la distanță mare, dar mai importante sunt etapele de securitate prin care ar fi trebuit să treacă individul și să ajungă aproape de linia de zbor unde se află aeronava prezidențială, nu a existat nici o cale să ajungă la ea”, a mai spus Said.

Baza Andrews este păzită pe trei niveluri de protecție, variind de la PL-3 (cel mai scăzut nivel, în care se afla aeronava C-40B) până la PL-1 (cel mai înalt nivel de protecție, care se aplică zona în care se află Air Force One), a explicat el.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel