Întrevedere și despre România: secretar de stat cu ministrul justiției și afacerilor europene al landului Baden-Württemberg

Elena Badea / 04 aug 2018 / 08:34
drapel
drapel

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale și juridice, Cristian Winzer, a avut vineri, 3 august 2018, o întrevedere cu ministrul justiției și afacerilor europene al landului Baden-Württemberg din Germania, Guido Wolf.

În cadrul discuțiilor au fost abordate o serie de subiecte de interes comun în raport cu agenda europeană curentă, precum viitorul Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene post-2020, pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 și a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) de la 1 noiembrie 2018.

„România apreciază sprijinul oferit de landul Baden-Württemberg pentru preluarea, împreună cu Austria, a Secretariatului SUERD, cu atât mai mult cu cât țările noastre împărtășesc o viziune comună privind întărirea guvernanței SUERD prin aprofundarea cooperării în regiunea Dunării. Ne dorim să colaborăm mai strâns cu partenerii germani în promovarea unor inițiative și programe pentru a realiza o revigorare reală a regiunii noastre. Mandatul României la Președinția Consiliului Uniunii Europene reprezintă, de asemenea, o reală oportunitate pentru a promova acest important cadru de cooperare macro-regională – SUERD pe agenda Uniunii Europene și pentru a asigura alocările financiare necesare priorităților propuse de țările noastre atât pentru SUERD, cât și pentru celelalte trei strategii macro-regionale", a arătat Cristian Winzer.

Această întrevedere a reprezentat o bună oportunitate pentru a discuta despre modalitățile și mijloacele necesare dezvoltării acestei cooperări, într-o manieră concretă, identificând temele de interes comun în cadrul SUERD.

Informații suplimentare

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene. Comisia Europeană a elaborat o Comunicare privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, precum şi un Plan de Acţiune. Consiliul European a andosat Strategia Dunării la 24 iunie 2011.

La 18 iulie 2018, în cadrul reuniunii comune a Comitetului de Monitorizare a Programului Transnațional Dunărea și a coordonatorilor naționali din statele membre ale Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) a fost aprobată preluarea și asigurarea de către România și Austria, a Secretariatului SUERD/Danube Strategy Point. Strategia UE pentru Regiunea Dunării cuprinde teritorial bazinul hidrografic al Dunării.

La Strategia Dunării participă paisprezece state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy