Intrarea Israelului în Gaza: Cinci state semnatare ale tratatului Curții Penale Internaționale cer o anchetă privind „situația din statul Palestina”

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: IDF
Foto: IDF

Cinci state semnatare ale tratatului de instituire a Curţii Penale Internaţionale (CPI) au solicitat o anchetă cu privire la "situaţia din statul Palestina", a anunţat procurorul său, care a confirmat investigarea crimelor comise de la atacul Hamas din 7 octombrie, informează Agerpres, care citează AFP.

"Biroul meu a primit o sesizare cu privire la situaţia din statul Palestina de la următoarele cinci state părţi: Africa de Sud, Bangladesh, Bolivia (...) Comore şi Djibouti", a declarat Karim Khan."La primirea sesizării, Biroul meu confirmă că investighează în prezent situaţia", a adăugat el într-un comunicat.

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în întreaga lume, a deschis o anchetă în 2021 cu privire la presupusele crime de război din teritoriile palestiniene, inclusiv comise de forţele israeliene, Hamas şi alte grupuri palestinieni armate.

Karim Khan a spus că mandatul său se va aplica presupuselor crime comise în timpul războiului actual. Dar echipele sale nu au putut intra în Gaza şi nici în Israel, ţară care nu este membră a CPI.

Experţii juridici au declarat pentru AFP că ambele părţi ar putea fi acuzate de crime de război.

Africa de Sud a precizat că a depus această sesizare,"alte ţări împărtăşind aceleaşi preocupări", astfel încât CPI să acorde "o atenţie urgentă gravităţii situaţiei actuale".

Pretoria "încurajează în continuare alte state părţi la Statutul de la Roma să se alăture sesizării sau să trimită sesizări separate în mod independent", adaugă comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe sud-african.

Un stat parte poate sesiza procurorului o situaţie în care una sau mai multe infracţiuni din competenţa Curţii par să fi fost comise, solicitând procurorului să investigheze situaţia în scopul de a determina dacă o anumită persoană sau persoane ar trebui să fie acuzate de comiterea unor astfel de crime, a amintit magistratul britanic.

"De la începutul mandatului meu în iunie 2021, am înfiinţat pentru prima dată o echipă dedicată pentru a avansa ancheta asupra situaţiei din statul Palestina", a spus procurorul."Biroul a colectat un volum semnificativ de informaţii", a subliniat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel