Insulele Kurile: Rusia, dispută cu Japonia. Putin, propunere surprinzătoare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin a provocat surpriză miercuri, propunând Japoniei să întoarcă pagina celui de-al Doilea Război Mondial prin semnarea unui tratat de pace până la sfârşitul acestui an 'fără condiţii prealabile', a cărui încheiere nu a fost posibilă până acum din cauza disputei teritoriale între cele două state asupra Kurilelor de Sud, un lanţ de insule în Pacific, potrivit AFP, Reuters şi RIA Novosti. 

Preşedintele rus a făcut această propunere pe scena Forumului economic din Vladivostok (Extremul Orient rus), unde premierul nipon Shinzo Abe tocmai lansase un nou apel la semnarea acestui tratat, subiect major de discuţii în ultimii ani între Moscova şi Tokyo. 

'S-au scurs 70 de ani de când încercăm să ne rezolvăm diferendele. Se fac 70 de ani de când ducem negocieri (...) Shinzo (Abe) a spus: "Să schimbăm abordarea!" Şi într-adevăr: haideţi să o facem! Să semnăm un tratat de pace până la sfârşitul acestui an fără condiţii prealabile', a declarat Vladimir Putin. 

Această declaraţie contrastează cu afirmaţiile până acum extrem de prudente ale liderului rus pe acest subiect în cadrul ultimelor întâlniri cu premierul Shinzo Abe. Putin lansase un apel la 'răbdare' în luna mai, iar luni declarase din nou că ar fi 'naiv să se creadă că această dispută ar putea fi rezolvată într-o oră'. 

Relaţiile între Moscova şi Tokyo sunt afectate de o dispută asupra celor patru insule din arhipelagul Kurilelor de Sud (Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi Habomai), anexate la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de către Uniunea Sovietică. Japonia revendică jurisdicţia asupra acestor insule, care în prezent fac parte din regiunea rusă Sahalin, iar diferendul a împiedicat până acum semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. 

Negocierile asupra acestor patru insule vulcanice, denumite 'Teritoriile de Nord' de către Japonia, nu au înregistrat progrese importante în ultimii ani, în pofida apelurilor repetate ale lui Shinzo Abe. 

Consolidarea facilităţilor militare în Insulele Kurile în ultimii ani de către Rusia fusese un alt obstacol în calea încheierii tratatului de pace. La începutul acestui an, presa rusă scria despre finalizarea modernizării facilităţilor militare în două din cele patru insule - Kunashiri şi Etorofu - unde armata rusă ar intenţiona să instaleze două baze militare moderne. 

În noiembrie 2016, în Etorofu a fost amplasat sistemul de rachete modern 'Bastion' cu o rază de acţiune de 300 km, iar în Kunashiri - sisteme de rachete 'Bal', cu o rază de acţiune de 130 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel