Inspecție la producătorul rus al avioanelor Il-76MD-90A. Aviația Militară de Transport de două ori mai „încărcată” decât în vremurile bune ale URSS

Ionel Copcea |
Data publicării:
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 11.10.2023, o delegație condusă de ministrul apărării, general de armată Serghei Șoigu, a efectuat o vizită de lucru la întreprinderea Ilyushin-Aviastar din cadrul Corporației întrunite constructoare de aviaoane (OAK), parte a corporației de stat Rostec, unde a verificat modul de îndeplinire a comenzilor de stat pentru apărare.

Pe parcursul vizitei, ministrul a inspectat facilitățile de producere a avioanelor Il-76MD-90A și de reparare și întreținere a aeronavelor An-124-100.

Cu această ocazie, directorul general al OAK, Yuri Sliusar, a declarat că aeronavele Il-76MD-90A incluse în programul de producție pentru 2023 sunt în diverse stadii de finalizare la societatea Aviastar. Acesta a dat asigurări că avioanele programate pentru livrare în acest an vor intra în serviciul de luptă la trupe în termenele stabilite prin obligațiile contractuale.

De asemenea, în atelierul de reparare și întreținere, șeful OAK i-a prezentat ministrului apărării stadiul efectuării lucrărilor planificate la aeronavele An-124-100 Ruslan.

Serghei Șoigu s-a interesat despre tipul de motoare care urmează să fie instalate pe modelele promițătoare de aeronave grele de transport, precum și în timpul reparării și modernizării avioanelor An-124-100. Comandantul Aviației Militare de Transport, general locotenent Vladimir Benediktov, a raportat că acum există două opțiuni de configurare, respectiv cu motoare D-18T modernizate sau cu motoare noi PD-35.

La încheierea vizitei în întreprindere, Serghei Șoigu a participat la o consfătuire cu conducerea OAK și cu reprezentanții organelor centrale de conducere militară, în timpul căreia au fost analizate aspecte privind starea și perspectivele de dezvoltare a Aviației Militare de Transport.

“Astăzi, vom lua în considerare aspecte extrem de importante precum starea actuală și posibilitățile de extindere în perspectivă a capabilităților Aviației Militare de Transport. Având în vedere operația militară specială, volumul de muncă al Aviației Militare de Transport a crescut efectiv de câteva ori. Astfel, aproape că s-au dublat volumele înregistrate în perioadele cele mai intense ale URSS”, a menționat Șoigu în timpul întâlnirii.

Ministrul rus al apărării a adăugat că încărcarea Aviației Militare de Transport continuă să crească. În acest sens, a atras atenția asupra faptului că “în primul rând trebuie menținută flota existentă în stare de funcționare. În al doilea rând, este necesară creșterea acestei flote prin obținerea de noi aeronave, respectiv cea mai recentă modificare a avionului Il-76. Acestea, desigur, prezintă caracteristici excelente, dar există loc și pentru îmbunătățirea lor continuă, în vederea creșterii razei de acțiune și a capacității utile de încărcare”.

“În plus, astăzi trebuie să luăm decizii ținând cont de toate problemele referitoare la aeronava grea de transport An-124. Până în anul 2025, trebuie să dublăm numărul avioanelor operaționale de acest tip, deoarece acum avem motoare și avem și capacitatea de a moderniza aceste aeronave”, a spus Șoigu.

“De asemenea, astăzi vom lua în considerare problema înlocuirii aeronavelor An-72 și An-26, care necesita de multă vreme o rezolvare. Soluția la aceasta a fost găsită, și mă refer aici la aeronavele ușoare de transport. Acum trebuie să decidem cât de curând și cât de repede putem implementa această decizie”, a concluzionat ministrul rus al apărării.

Comentariul autorului: Aviația Militară de Transport din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse este în curs de modernizare, în primul rând prin primirea de aeronave de tip Il-76MD-90A. Până în prezent, de la începutul anului 2023, au fost primite în dotare două avioane de acest tip. Prima aeronavă, cu numărul de înregistrare RF-78668 și numărul de serie 0303, a fost preluată pe 30 mai, iar cea de-a doua cu numărul de înregistrare RF-78669 și numărul de serie 0304, pe 11 august.

Avionul cu numărul de serie 0304 a devenit a treia aeronavă construită în cadrul unui contract din 2020 încheiat de Ministerul rus al Apărării pentru construirea a 14 aeronave Il-76MD-90A cu întreprinderea Aviastar până în 2028.

Inițial construcția aeronavelor Il-76MD-90A la Aviastar a fost realizată în cadrul unui contract cu Ministerul rus al Apărării din octombrie 2012 pentru producerea a 39 de avioane Il-76MD-90A în valoare de 139, 42 miliarde de ruble. Din cauza întârzierii puternice în punerea în aplicare a contractului și a creșterii costului real al aeronavelor, în mai 2020, Ministerul rus al Apărării a renegociat contractul cu Aviastar pentru furnizarea de aeronave militare de transport Il-76MD-90A, stabilind condiții noi. Astfel, în cadrul vechiului contract din 2012, întreprinderea urma acum să livreze un total de 13 aeronave Il-76MD-90A (contractul a fost finalizat în cele din urmă cu livrarea unei aeronave cu numărul de serie 0301 în 2022), iar din 2021 urma să intre în vigoare un nou contract pentru furnizarea a 14 astfel de aeronave până în 2028 - prima aeronavă construită sub acesta a fost 0302 (RF-78667), pusă în funcțiune la sfârșitul anului 2022.

În total, în anul 2022, întreprinderea Aviastar a predat Ministerului rus al Apărării cinci aeronave Il-76MD-90A.

Astfel, în prezent, Aviația Militară de Transport dispune de 16 avioane de tip Il-76MD-90A. Probabil că, până la sfârșitul anului curent, vor mai fi livrate cel puțin alte trei aeronave de acest tip.   

Surse: mil.ru, tass.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel