Inovatorul “Speed ​​Racer” proiectat de LM ar putea reprezenta un nou sistem de arme 

Cătălin Costea |
Data publicării:

Divizia “Skunk Works” din cadrul concernului american Lockheed Martin a dezvăluit oficial designul unei aeronave fără pilot experimentale, lansate din aer, denumită “Speed ​​Racer” și care ar putea să reprezinte un nou sistem de arme.

Un videoclip produs de companie și lansat cu ocazia Simpozionului virtual de război aerospațial, care a avut loc în perioada 24-26 februarie, dezvăluie un sistem aerian fără pilot (UAS) mic, cu propulsie cu reacție, cu un fuselaj hexagonal, aripi centrale pliante și două aripi dorsale împreună cu una ventrală.

UAS-ul din videoclip este lansat de un avion bimotor, posibil Beechcraft 1900D, deși foarte probabil alegerea platformei de lansare poate fi arbitrară. În timpul secvenței de lansare, UAS-ul este eliberat dintr-o magazie cu trape. Pe măsură ce motorul pornește, aripile se pliază pentru a asigura ridicarea la altitudinea dorită.

Reflectând noua tendință a designului militar care estompează diferențele dintre un UAS de recunoaștere și o rachetă de croazieră care își caută ținta, la bordul sistemului se poate afla fie un set de senzori, fie un focos cu diferite tipuri de încărcături.

Solicitată să confirme identitatea UAS-ului, o purtătoare de cuvânt a Lockheed Martin a declarat că videoclipul dezvăluie discret programul clasificat “Speed ​​Racer”. Videoclipul arată o „configurație pe care echipa noastră continuă să o exploreze pentru Speed ​​Racer”, a adăugat aceasta.

Existența “Speed ​​Racer” a devenit cunoscută în urmă cu doar cinci luni, când managerul de program de la Lockheed, Joe Pokora, a recunoscut doar că denumirea “Speed ​​Racer” reprezintă un acronim.  "Capacitatea finală a sistemului nu este tocmai dată de direcția pe care se concentrează proiectul", a adăugat Pokora. „La ceea ce lucrăm cu adevărat este să arătăm modul în care folosim setul de instrumente și modul în care îl implementăm, pornind de la un concept de o pagină și [ajustându-l] pe tot parcursul zborului.”

Sistemul fără pilot în formă de rachetă este aparent destinat să servească drept experiment în tehnicile de inginerie digitală, dar are potențialul de a sta la baza viitoarelor roiuri de drone și a rachetelor de croazieră low-cost.

Se știe că “Speed ​​Racer” ar trebuie să fie echipat cu motoare produse de compania americană Technical Directions Inc. (TDI), care este furnizor de motoare cu turboreactor. TDI a fost achiziționată, în 2019, de Kratos Defense and Security Solutions. Aceasta din urmă a anunțat că va începe producția în masă a „asistenților de luptă” fără pilot Valkyrie XQ-58A, care ar trebui să extindă capacitățile de luptă ale avioanelor de vânătoare ale Forțelor Aeriene americane.

Valkyrie XQ-58A este dezvoltat ca parte a programului american Low Cost Attritable Strike (LCAS), unul dintre domeniile acestuia fiind Low Cost Attritable Aicraft Technology (LCAAT) - dezvoltarea unei drone ghidate ieftine, pentru avioanele de atac. UAV-ul este dezvoltat de Kratos Unmanned Aerial Systems în colaborare cu US Air Force Research Laboratory (AFRL).

În videoclip, imaginile cu lansarea “Speed ​​Racer” încep de la momentul 00.48.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel