Îngrijorat de acțiunile  Iranului, guvernul azer a cumpărat din Israel rachete aer-aer ”I-Derby ER”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Rachetă aer-aer I-Derby ER, sursă foto: EDRMagazine.eu
Rachetă aer-aer I-Derby ER, sursă foto: EDRMagazine.eu

Forțele Aeriene ale Azerbaidjanului au primit recent rachete israeliene aer-aer ”I-Derby ER” pentru a fi instalate pe avioanele MiG-29, potrivit unei informații postate săptămâna trecută pe pagina canalului Telegram al Forțelor Armate azere.

Rachetele ”I-Derby ER” sunt o versiune profund modernizată a familiei de rachete Derby produse de compania israeliană Rafael.

În mai 2019, India intenționa să-și înarmeze avioanele de luptă Sukhoi Su-30MKI cu acest tip de rachetă pentru a înlocui rachetele R-77 de proveniență rusească.

Racheta masa de 122 kg, raza maximă de acțiune de 100 km și atinge viteza de 4 Mach. Aceasta poate fi montată pe o varietate mare de aeronave: F-16, F-15, Mirage 2000, Su-30, JAS-39 Gripen, LCA-Tejas,  M346FA, F/ A-50, eventual MiG-21 și MiG-29.

Achiziția rachetelor aer-aer israeliene de către Azerbaidjan are loc în contextul unei relații tensionate din ultimele luni cu vecinul său de la sud, Iranul, generată de taxele de circulație impuse camioanelor iraniene care tranzitează teritoriul azer cu destinația Armenia.

Printre altele, Teheranul a acuzat Baku că are o relație prea apropiată cu Israelul, inclusiv prin prezența militarilor israelieni pe teritoriul Azerbaidjanului.

Prin purtătorul de cuvânt de la Ministerul de Externe, Saeed Khatibzadeh, Teheranul a anunțat că nu va tolera prezența Israelului, în niciuna din țările vecine Iranului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel