Ingerința lui Erdogan în politica din Bulgaria. Turcia 'mulțumește' Sofiei după ofensiva sancțiunilor UE

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se implică direct în viața politică din Bulgaria. În contextul crizei politice de la sud de Dunăre, Erdogan a venit în sprijinul premierului bulgar Boyko Borissov.

Potrivit jurnaliștilor de la Euractiv, Recep Tayyip Erdogan s-a adresat la mijlocul acestei luni partidului bulgar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, partid ce reprezintă minoritatea turcă în Parlamentul de la Sofia.

Pe data de 12 decembrie Erdogan a transmis un mesaj pentru conducerea formațiunii Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (Renew Europe) după ce aceasta l-a ales pe noul ei lider Mustafa Karadayi. Formațiunea ce reprezintă minoritatea turcă are 25 de parlamentari din 240 în Adunarea Națională.

Deși se află teoretic în opoziție, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți este un fel de partid balama care a sprijinit guvernul condus de Borissov în momente dificile, în schimbul unor avantaje politice oferite de Executiv. 

 

Surse ale publicației Euractiv susțin că Germania și Bulgaria au blocat sancțiunile împotriva Turciei

 

Erdogan le-a transmis membrilor formațiunii politice că sub administrația „dragului meu prieten Boyko Borissov, Bulgaria face cu brio față crizei provocate de pandemia de noul coronavirus”. Președintele turc a dat asigurări că Ankara sprijină în măsura posibilităților „popoarele prietenoase și frățești”. 

Jurnaliștii de la Euractiv subliniază că mesajul transmis de Erdogan vine la o zi după ce Bulgaria și Germania s-ar fi opus altor state ale Uniunii Europene în ceea ce privește sancțiuni impuse Turciei. 

Amintim că la summitul Consiliului European care a avut loc în data de 10 și 11 decembrie, liderii statelor membre ale UE, reuniţi la Bruxelles, au decis să sancţioneze acţiunile „ilegale şi agresive” ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.

Totuși, potrivit unor surse diplomatice citate tot de Euractiv, Bulgaria și Germania au fost cele mai vocale state în apărarea Turciei, blocând sancțiunile impuse de Bruxelles.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel