Influenţa rusă în Balcani. Moscova sprijină integritatea Bosniei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Rusia sprijină acordurile de pace care au pus capăt războiului din Bosnia în anii 1990 şi integritatea teritorială a acestei ţări, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, pe fondul apelurilor liderului sârbilor bosniaci la secesiunea regiunii sârbe din Bosnia.

Lavrov a sosit în Bosnia cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 7 octombrie, o vizită descrisă de media locale ca o demonstraţie de sprijin pentru liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodik, chiar dacă ministrul rus a spus că el nu face recomandări cine să fie votat, relatează Reuters.

Dodik, care candidează pentru locul destinat sârbilor în cadrul preşedinţiei interetnice (tripartite) din Bosnia, a pledat în campania electorală pentru o autonomie mai largă a Republicii Srpska, al cărei preşedinte este, şi secesiunea sa finală de Bosnia.

El privilegiază mai degrabă relaţiile cu Rusia decât cu Occidentul, sperând că Moscova îi va sprijini planurile separatiste într-un moment în care se discută despre un schimb de teritorii între Serbia şi Kosovo, ceea ce înseamnă că graniţele din Balcani s-ar putea modifica din nou, dar de data aceasta cu binecuvântare internaţională.

Cu toate acestea, Lavrov, care urmează să se întâlnească cu Dodik mai târziu, nu a exprimat un sprijin public în favoarea mişcării separatiste, notează Reuters.

,,Poziţia Rusiei este că nu există alternativă la acordul de pace de la Dayton'', a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Sarajevo după ce s-a întâlnit cu ministrul de externe al Bosniei şi Herţegovina, Igor Crnadak, referindu-se la acordul de pace negociat de SUA prin care s-a pus capăt războiului din Bosnia (1992-1995).

,,Noi susţinem suveranitatea Bosniei, integritatea ei teritorială şi puterile acordate prin Constituţie celor două entităţi şi celor trei popoare constitutive'', a reiterat ministrul rus.

Lavrov a respins afirmaţiile că Rusia ar favoriza şi sprijini anumiţi politicieni înainte de votul din 7 octombrie.

,,Noi nu facem niciodată nimănui recomandări cine cu cine să voteze când vine vorba de alte ţări şi (noi) vom respecta întotdeauna alegerea cetăţenilor bosniaci şi vom lucra cu cei pe care îi veţi vota'', a mai spus şeful diplomaţiei ruse, în contextul în care Rusia este acuzată de ingerinţă în alegerile din ţări europene şi SUA.

Dar ministrul rus a subliniat că nici alte puteri mondiale nu ar trebui să se amestece în Balcani şi să declanşeze noi confruntări într-o regiune cu o situaţie volatilă.

Lavrov urmează să se deplaseze la Banja Luka, capitala de facto a Republicii Srpska, unde va discuta cu liderii din regiune şi va efectua o vizită la viitorul Centru cultural ortodox sârbo-rus, vizită în timpul căreia i se va alătura şi ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dacic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel