Industria ucraineană accelerează supersonic: Producția industriei militare va crește de 6 ori în 2024, cu ajutorul companiilor americane

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Oleksandr Kamișin / Ilustrație: Nava Moskva distrusă de rachete Neptun; ukroboronprom
Oleksandr Kamișin / Ilustrație: Nava Moskva distrusă de rachete Neptun; ukroboronprom

Anul 2024 va fi momentul în care producția complexului militaro-industrial ucraineano-sovietic o virează masiv și, sperăm, definitiv în direcția echipamentelor la standarde NATO.

Oleksandr Kamișin (cel care a făcut ca, în cele mai dure luni ale invaziei ruse, căile ferate ucrainene să-și mențină capacitatea critică de funcționare), se află de câteva luni în poziția mult mai importantă de ministru al industriilor strategice.

Primele efecte se văd deja: programul dronelor navale și aeriene, dar și discuțiile mai mult sau mai puțin avansate cu Rheinmetall, General Dynamics și BAE Systems.

Oficialul ucrainean susține că, în 2024, capacitățile industriei de apărare-industrial vor crește de 6 ori față de anul curent (in condițiile în care producția din 2023 oricum s-a triplat față de anul precedent, anunță acesta). Kamișin recunoaște că explozia producției autohtone nu este suficientă pentru a acoperi nevoile Forțelor de Apărare.

Foto: Oleksandr Kamișin, ukroboronprom

Totuși, ucrainenii intuiesc corect: singura șansă pentru ca Armata Kievului să poată susține acest război este producția masivă în interiorul țării, de vreme ce nicio țară democratică nu va putea cataliza susținerea opiniei publice interne pe o perioadă mai lungă de 2-3 ani (așa cum putem observa și în cazul SUA).

De asemenea, Kievul a convenit cu două firme americane să co-producă în Ucraina obuze de artilerie de 155 mm, a declarat săptămâna trecută ministrul Kamișin, citat de Reuters.

Cu toate acestea, el a remarcat că Ucraina nu a produs niciodată astfel de obuze și va fi nevoie de „minim doi ani, maxim trei”, înainte ca producția să poată începe.

În 2024, vor fi vizibile primele rezultate ale investițiilor occidentale în industria militară din Ucraina.

Germanii de Rheinmetall au confirmat deja că primele transportoare blindate Fuchs vor ieși din fabricile ucrainene în toamna lui 2024, iar primele MLI-uri Lynx vor fi produse după alte 6 luni. General Dynamics ar vrea să producă în țara vecină atât ASCOD, cât și Piranha 5, iar compania BAE urmează să definitiveze negocierile.

De asemenea, companii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.

Citește și: Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene

Muniția de artilerie pentru Ucraina: situația cu proviziile de la aliați

Imagine ilustrativă / Obuze de artilerie

În total, statele UE au furnizat Ucrainei aproximativ 750 de mii de proiectile. Astfel, de la începutul războiului la scară largă și până în februarie 2023, țările Uniunii Europene au furnizat Ucrainei 350.000 de obuze de 155 mm (calibru NATO).

Ulterior, în martie 2023, la nivelul UE a fost aprobat un plan de 2 miliarde de euro pentru furnizarea a un milion de obuze. Până acum, au fost trimise 300.000.

Germania a furnizat Ucrainei aproximativ 50.000 de obuze de artilerie.

Marea Britanie a oferit Ucrainei 300.000 de obuze de la începutul războiului și urmează să mai dea „zeci de mii” până la sfârșitul anului.

Anul acesta, Coreea de Sud a furnizat în secret Ucrainei mai multe obuze decât toată Europa - aproximativ 330.000, potrivit presei.

De la începutul războiului pe scară largă, Statele Unite au transferat în Ucraina peste 2 milioane de muniție de 155 mm. Planul pentru livrările viitoare nu a fost anunțat, dar Statele Unite plănuiesc să crească producția pentru a produce cel puțin 80.000 de obuze pe lună până în 2025.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel