India recunoaște că și-a doborât propriul elicopter în timpul crizei cu Pakistanul

Eduard Pascu |
Data publicării:

Forţele aeriene indiene (IAF) au recunoscut vineri că, în februarie, au doborât - din greşeală - unul din elicopterele lor de transport Mi-17, incident soldat cu şapte morţi, în timpul celei mai grave escaladări a tensiunilor cu Pakistanul în provincia Kashmir din ultimele decenii, potrivit agenţiei de presă EFE şi India Today, transmite Agerpres.

"A fost o mare greşeală", a recunoscut şeful IAF, Rakesh Kumar Singh Bhadauria, într-o conferinţă de presă la New Delhi, după finalizarea anchetei în acest caz săptămâna trecută. "Racheta noastră a doborât elicopterul", a afirmat Bhadauria, care a precizat că "măsuri corespunzătoare" au fost adoptate deja împotriva a doi ofiţeri, în primul rând administrative", iar pe "viitor" şi "măsuri disciplinare", conform regulamentelor.

În aceeaşi conferinţă de presă, comandantul forţelor aeriene indiene a declarat că avioane "Rafale şi sisteme de apărare antiaeriană S-400 (de fabricaţie rusă) vor consolida şi mai mult capacităţile" armatei aeriene a Indiei.

Anterior, comisia de anchetă a IAF a anunţat că a stabilit vinovăţia a cinci ofiţeri pentru doborârea unui elicopter deasupra Srinagar în data de 27 februarie, când India şi Pakistan se angajaseră într-o scurtă luptă aeriană.

În urma incidentului, şase membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa la bordul aparatului de zbor, precum şi un civil care s-a întâmplat să fie în locul căderii elicopterului, pe 27 februarie, în Kashmirul indian.

Doborât la 10 minute după decolare


Elicopterul Mi-17 V-5 aparţinând Unităţii 154 aeriene a fost doborât la 10 minute după decolare,în timp ce avioane de luptă indiene erau implicate într-o confruntare aeriană cu aparate pakistaneze, în timpul celei mai grave încleştări între India şi Pakistan din ultimele decenii, după ce New Delhi a afirmat că a bombardat o tabără a grupării Jaish-e-Mohammed (JeM) pe teritoriul pakistanez la 26 februarie.

Această grupare revendicase în 14 februarie un atac în Kashmirul indian, soldat cu moartea a 42 de poliţişti, acesta fiind cel mai grav atac din regiune în ultimele trei decenii, ceea ce a declanşat răspunsul New Delhi.

Islamabadul a declarat că proiectilele indiene au căzut în spaţii deschise, fără să facă victime, dar a anunţat ca reacţie doborârea a două avioane de luptă indiene şi capturarea unui pilot.

Câteva zile mai târziu, Pakistanul l-a eliberat pe pilotul indian şi l-a predat New Delhi, într-un 'gest de pace' care a contribuit la reducerea tensiunii dintre cele două puteri nucleare.

Vezi și: Washingtonul a recomandat Indiei să relaxeze restricţiile impuse în provincia Kashmir

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel