India este interesată de încă șase avioane de patrulare maritimă P-8I. SUA și-au dat acordul

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA și-a dat aprobarea privind o potențială vânzare a șase avioane de patrulare P-8I cu echipamente aferente, către India, la un cost aproximativ de 2,42 miliarde USD, a informat Pentagonul vineri 30 aprilie.

De asemenea, Agenția de cooperare în domeniul securității apărării, din cadrul Pentagonului, a informat vineri și Congresul american despre posibila vânzare.

Pachetul va include și sisteme de comunicații radio de nivel tactic, senzori de avertizare antirachetă, sisteme GPS, echipamente de asistență, piese de schimb și asistență tehnică, a mai informat Pentagonul.

Aprobarea și notificarea emise de către Departamentul de Stat nu înseamnă că a fost deja semnat un contract în acest sens, sau că negocierile s-au încheiat.

Noul contract ar reprezenta cel de-al treilea lot de aeronave P-8I comandat de India în aproape 10 ani.

P-8I este varianta de export a P-8A “Poseidon”, concepută pentru nevoile marinei indiene. În special, față de varianta originală, P-8I este dotat suplimentar cu radarul multimod de supraveghere maritimă APS-143 “OceanEye” produs de Telephonics și cu un detector de anomalie magnetică.

Aeronava este capabilă să execute misiuni de patrulare cu durata de șase ore, în raioane navale situate la 1.100 de kilometri de bază, cu un timp total al misiunii de zece ore, conform The Business Standard.

Prima achiziție de aeronave P-8I a Indiei a avut loc în 2009, iar primul din cele opt avioane din contractul de 2,1 miliarde USD a fost livrat în India în mai 2013.

Toate cele opt avioane erau operaționale doi ani mai târziu, iar în iulie 2015, India a anunțat că va achiziționa încă patru avioane P-8I, la un preț de un miliard USD, după primirea cărora își va retrage flota uzată formată din cinci avioane rusești de supraveghere maritimă Tu-142 Bear.

În Noiembrie 2020 India avea în serviciul operativ nouă aeronave P-8I, întrucât primise doar unul dintre cele patru aeronave comandate în cel de-al doilea lot, fiind planificat ca în cursul anului 2021 să poată beneficia și de celelalte trei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel