India a spus pas celor 10 elicoptere rusești Ka-31. Semne mari de întrebare privind capacitatea Rusiei în contextul războiului din Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:
Ka-31, indian. Sursă foto: MilitaryWatchMagazine.com
Ka-31, indian. Sursă foto: MilitaryWatchMagazine.com

India a oprit negocierile cu Rusia privind achiziționarea a 10 elicoptere Ka-31 (Kamov) de avertizare timpurie și control aerian naval, ca urmare a incertitudinilor privind capacitatea Rusiei de a mai furniza armament în contextul războiului pe care îl poartă cu Ucraina.

Guvernul indian a suspendat pe termen nelimitat negocierile privind contractul în valoare de aproximativ 520 de milioane de dolari, purtate cu Rosoboronexport și producătorul de echipamente originale Russian Helicopters, după cum a declarat pentru Defense News un oficial al Ministerului indian al Apărării, sub condiția anonimatului.

Sursa a declarat că, deși există un acordul guvern la guvern (G2G) în acest sens, suspendarea se consideră justificată întrucât se datorează îngrijorărilor privind capacitatea Moscovei de a mai onora comenzi, precum și problemelor legate de efectuarea plăților.

La nivelul Forțelor Navale Indiene se consideră că suspendarea reprezintă un regres pentru categoria de forțe, elicopterele Ka-31 fiind necesare pentru cel de-al doilea portavion al țării, INS Vikrant, care a fost construit intern și care va fi operaționalizat în cursul lunii iulie.

Amit Cowshish, un fost consilier financiar pentru achiziții al ministerului, a declarat că suspendarea s-ar putea datora și presiunii geopolitice, deoarece comunitatea internațională condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei. Alți factori, a adăugat acesta, ar putea include constrângeri bugetare și preferința Indiei de a achiziționa elicoptere dezvoltate la nivel național.

 

India a solicitat Ka-31 în 2019, dar s-a confruntat cu un lanț de probleme

 

India a solicitat Rusiei livrarea de elicoptere Ka-31 în mai 2019, dar programul de achiziție s-a confruntat cu întârzieri excesive din cauza pandemiei de Coronavirus și a prețului ridicat al platformei.

Discuțiile de achiziție s-au reluat în februarie 2022, după ce negociatorii au stabilit un preț de 520 de milioane de dolari pentru 10 elicoptere Ka-31, dar, datorită sancțiunilor impuse între timp Rusiei, s-au lovit de problema mecanismului de plăți, varianta rupie-rublă nefiind agreată.

Marina indiană operează în prezent 14 elicoptere Ka-31 introduse progresiv în serviciu în 2003 (4),  2005 (5) și 2013 (5) și recunoaște că depinde de producătorul rus de echipamente originale pentru piese de schimb, reparații și asistență pentru revizii.

Media ucraineană de specialitate a salutat decizia părții indiene, subliniind că, foarte probabil, în luarea acesteia un rol important l-a jucat faptul că acest elicopter nu a putut preveni atacul cu rachetele ucrainene Neptun și scufundarea crucișătorului Moscova, pe 13 aprilie, în Marea Neagră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel